<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nederlandse bisschoppen steunen Caritas Athene

Selinde van Dijk-Kroesbergen 1 april 2020
image
Archieffoto: de Griekse Caritas verleent hulp aan vluchtelingen bij de Macedonische grens. Foto: CNS Photo - Paul Haring

De Nederlandse bisschoppen schenken een geldbedrag aan Caritas Athene. Hiermee dragen zij bij aan de opvang van het grote aantal vluchtelingen in Griekenland. Om hoeveel geld het gaat is niet bekend gemaakt.

Dinsdag maakte de Nederlandse bisschoppenconferentie op haar website bekend dat ze Caritas Athene financieel wil ondersteunen met een gift via de afzonderlijke bisdommen.

De katholieke hulporganisatie heeft sinds 2016 ruim 900.000 mensen geholpen met onderdak, maaltijden en kleding. De vrijwilligers van Caritas geven ook taalcursussen.

Een beroep

Caritas Athene deed eerder een beroep op katholieken elders in de wereld om haar steun aan vluchtelingen voort te kunnen zetten. De Nederlandse bisschoppen willen daar gehoor aan geven, schrijven ze.

‘Netwerk van liefde zijn’

De Rotterdamse bisschop Hans van den Hende, voorzitter van de bisschoppenconferentie, zegt: “In Nederland en wereldwijd zijn we als Kerk geroepen om een netwerk van liefde te zijn, in Jezus’ naam. Herbergzaam van hart, mogen wij in woord en daad bijdragen aan een beschaving van liefde.”

“Daarbij”, vervolgt hij, “hoort ook de voortdurende zorg en aandacht voor vluchtelingen en vreemden als een werk van barmhartigheid, juist in deze tijd waarin verschillende landen worden getroffen door het coronavirus.”

Het gelaat van Christus zien

De bisschoppen verwijzen ook naar de brief Herbergzaam Nederland, die zij in 2015 schreven. Daarin zeggen ze onder meer: “In iedere vluchteling zien wij het gelaat van Christus die ons zegt: ‘Ik was vreemdeling en gij hebt Mij opgenomen’ (Matteüs 25,35). In iedere mens in nood komt de Heer zelf tot ons en doet Hij een beroep op onze bereidheid om zorg en hulp te verlenen. Hij vraagt ons om barmhartig te zijn zoals Hij.”

Grootste vluchtelingenkamp Europa

In de periode van 2014 tot en met 2019 strandden meer dan 1,2 miljoen vluchtelingen in Griekenland. De opvangkampen op de Griekse eilanden zitten overvol met in totaal zo’n 42.000 mensen. 13.000 van hen zitten in het beruchte kamp Moria op het eiland Lesbos, het grootste vluchtelingenkamp van Europa.

Caritas is een katholieke hulporganisatie die in 165 landen vertegenwoordigd is. De organisatie is vooral bekend vanwege haar programma’s voor het geven van noodhulp. De huidige voorzitter is kardinaal Luis Antonio Tagle.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.