fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nederlandse religieuzen lanceren Laudato Si’-noveen

Peter Doorakkers 14 mei 2020
image
Foto: Aaron Burden - unsplash.com

De Konferentie Nederlandse Religieuzen heeft een noveengebed gelanceerd voor de zogeheten Laudato Si’-week.

Die week, in feite een negendaagse die loopt van 16 tot 24 mei, markeert de vijfde verjaardag van paus Franciscus’ ‘milieu-encycliek’ Laudato Si’.

Uitnodiging paus Franciscus

Paus Franciscus nodigde christenen wereldwijd eerder al uit om de Laudato Si’-week te vieren. Met de noveen sluit de KNR daarbij aan, zo meldt de koepel van religieuze instituten op haar website.

Iedere dag van de noveen heeft een eigen thema gekregen, gebaseerd op de lezingen van de dag. Daarnaast is voor iedere dag een citaat uit de encycliek geselecteerd en een overweging en gebed gemaakt.

Thema van verbondenheid ‘juist nu actueel’

De Laudato Si’-week draagt als thema ‘Alles is verbonden’. Volgens de KNR is “de visie van onderlinge verbondenheid van Laudato Si’ juist nu bijzonder actueel”.

“We bevinden ons midden in een mondiale coronacrisis. Deze raakt allen, vooral de meest kwetsbare mensen. We zijn als mensheid met elkaar verbonden en alleen door samen te werken kunnen we het hoofd bieden aan deze crisis.”

De week mondt uit in een wereldwijd gebed op zondag 24 mei. Katholieken wereldwijd bidden dan om 12.00 uur lokale tijd hetzelfde gebed.

‘Bezinning en gebed voor een wereld met toekomst’

Volgens de KNR is de week “geen eenmalig gebeuren”, maar voor de Kerk “het begin van een jarenlang proces van bezinning en gebed voor een wereld die toekomst heeft”.

Onder andere het Vaticaan biedt tijdens de week online trainingen aan, schrijft de KNR. De organisatie zelf plant “een ZOOM-sessie speciaal voor jonge religieuzen om gezamenlijk na te denken over de wereld die we achter willen laten”.

> Het noveengebed, inclusief het afsluitende zondagse gebed, is hier te vinden.