<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nederlandse vertaling exhortatie paus Franciscus verschenen

KN Redactie 4 september 2018
image
Foto: AP

De officiële Nederlandse vertaling van paus Franciscus’ meest recente exhortatie is verschenen. In Gaudete et Exsultate gaat de paus in op de vraag hoe heilig te zijn in de huidige tijd.

De exhortatie verscheen begin april en is nu ook in het Nederlands uitgegeven door uitgeverij Adveniat. De vertaling kwam tot stand onder toezicht van de Nederlandse bisschoppen.

In Gaudete et Exsultate (‘Verheugt u en jubelt’) legt de paus aan gewone gelovigen uit hoe zij in het dagelijks leven toch heilig kunnen zijn; ouders die hun kinderen liefdevol opvoeden noemt hij als voorbeeld van moderne heiligheid. De boodschap van Franciscus, die overal in het boek terugkomt, luidt: ieder mens is geroepen om heilig te zijn.

Veel thema’s

De exhortatie behandelt veel andere thema’s, zoals het belang van humor als kenmerk van een heilige, de oproep aan de Kerk om erop uit te trekken naar de “periferieën”, en de noodzaak om het geloof niet alleen te beleven, maar in een gemeenschap.

Ook behandelt hij het gnosticisme en het pelagianisme, die hij “twee subtiele vijanden van heiligheid” noemt. Verder bevat het document een uiteenzetting van de Zaligsprekingen. Opvallend is het taalgebruik: deze exhortatie is het eerste officiële document waarin een paus de gelovigen met ‘jij’ aanspreekt.

Behalve Gaudete et Exsultate bevat de Nederlandse uitgave nog een aantal vertaalde documenten over heiligheid, waaronder Placuit Deo, vertaald als ‘Het heeft God behaagt’. Daarin stelt de Congregatie voor de Geloofsleer dat christelijke verlossing alleen mogelijk is door Christus en de Kerk. Moderne varianten van de gnostiek en het pelagianisme, gericht op individualisme, worden krachtig afgewezen in het document.

Paus Franciscus, Gaudete en Exsultate. Uitg. Adveniat, 214 pp., pb., €15,-, ISBN 978 949 20 93 84 4

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.