fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Neergestoken Canadese priester ‘staat te trappelen’ om weer aan de slag te gaan

KN Redactie 27 maart 2019
image
Pater Claude Grou CNS Photo - Francois Gloutnay, Presence

De 77-jarige Canadese priester die tijdens het vieren van de Mis werd neergestoken, is uit het ziekenhuis ontslagen. Hij zegt in goede gezondheid te verkeren en wil graag weer aan de slag, meldt Catholic News Agency.

Pater Claude Grou werd vrijdag neergestoken toen hij de Mis vierde in het oratorium van Sint-Jozef in Montreal. De Mis, en dus ook de steekpartij, werd live uitgezonden via internet.

In een verklaring zegt de priester dat de uitingen van steun die hij ontving “mijn hart verwarmen en het me mogelijk maken deze moeilijke momenten vredig te beschouwen”. Hij is nog bezig de aanval te verwerken, meldt CBC News.

“Eigenlijk staat pater Grou te trappelen om weer aan het werk te gaan. We moeten hem tegenhouden”
- Woordvoerster van het oratorium van Sint-Jozef

Een woordvoerster van het oratorium liet weten dat de priester tegen wil en dank een paar dagen rust neemt. Hij is “in een heel goede geestesgesteldheid”, aldus de woordvoerster. “En eigenlijk staat hij te trappelen om weer aan het werk te gaan. We moeten hem tegenhouden.”

Bejaarde priester neergestoken

Grou droeg vrijdagochtend de Mis op voor ongeveer zestig mensen in de crypte van het oratorium. Tijdens de Mis snelde een man met een pet op naar voren en stak de bejaarde priester in zijn buik. Beveiligers wisten de man snel te overmeesteren. De 26-jarige verdachte is in hechtenis genomen. Hij was bekend bij de politie.

Grou, rector van het oratorium, werd met verwondingen aan het bovenlichaam naar het ziekenhuis gebracht.

CBC News sprak met Adele Plamondon. Zij had net de eerste lezing gedaan toen ze iemand op zag staan in een van de banken. “Ik zag deze man snel komen en zijn mes tevoorschijn halen en recht op pater Grou afgaan. Het was duidelijk wat zijn bedoelingen waren. Dus ik ging weg, gillend om de beveiliging te waarschuwen.”

De aartsbisschop van Montreal en de Canadese premier Justin Trudeau reageerden snel op de aanval.

Twee miljoen bezoekers per jaar

Het oratorium, prominent gelegen op een heuvel in Montreal, is ’s werelds grootste aan Sint-Jozef toegewijde bedevaartsplaats. Naar schatting twee miljoen mensen per jaar bezoeken het pelgrimsoord.

De huidige kerk staat bij de plek waar St.-Andre Besette ooit een kapel bouwde die hij aan de heilige Jozef toewijdde. Besettes gebed werd als bijzonder effectief beschouwd voor het bereiken van miraculeuze genezingen. Toen hij in 1937 stierf, woonden meer dan een miljoen mensen de wake en uitvaart bij. Paus Benedictus XVI verklaarde de broeder van het Heilig Kruis in 2010 heilig.