<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nepal: christenen voor de rechter voor uitdelen Bijbels

KN Redactie 21 juli 2016
image
Een door de aardbeving uit haar woonplaats verdreven Nepalese vrouw (Foto: AP)

In Nepal moeten zaterdag acht christenen voor de rechter verschijnen. Ze hadden Bijbels uitgedeeld op een christelijke school terwijl ze kinderen hielpen met het trauma dat deze hadden opgelopen tijdens de verwoestende aardbeving in 2015.

Het is de eerste rechtszaak over godsdienstvrijheid sinds de nieuwe Nepalese grondwet afgelopen september van kracht werd, meldt AsiaNews. Onder die grondwet wordt iedere op evangelisatie gerichte daad beschouwd als proselitisme dat wettelijk vervolgd kan worden.

Zeven mannen en een vrouw

De acht, zeven mannen en een vrouw, werden op 9 juni aangehouden terwijl zij kinderen op een christelijke school in Dolakha religieus materiaal gaven.

Dolakha ligt in het noorden van Nepal, in een van de districten die het hardst werd getroffen door de aardbeving. De beving kostte meer dan negenduizend inwoners van het Himalayaland het leven.

Artikel 26 Nepalese grondwet

De christenen – zeven gelovigen en een pastor van een protestantse gemeenschap – worden ervan beschuldigd artikel 26, paragraaf 3 van de Nepalese grondwet te hebben geschonden.

Het artikel verbiedt daden “tegengesteld aan de openbare gezondheid, fatsoen en moraliteit, of gedrag of handelingen of anderen doen handelen om de openbare orde te verstoren, of een persoon van de ene religie te bekeren tot een andere religie”.

Op borgtocht vrij

De christenen hebben de beschuldigingen ontkend. Ze zeggen dat ze de tekst in de gemengde school, die open staat voor leerlingen van verschillende geloven, “alleen aan christelijke leerlingen” gaven die daar eerder om verzocht hadden.

De acht zijn momenteel op borgtocht vrij, in afwachting van de behandeling van hun zaak.

Onder druk gezet

Volgens de voorzitter van Teach Nepal heeft de politie de acht onder druk gezet om te bekennen. Ook hij ontkende echter dat de acht het Evangelie zouden hebben gepredikt met het doel zieltjes te winnen.

Lokale bronnen bevestigden tegenover AsiaNews dat de vrijheid van eredienst voor christenen in Nepal in toenemende mate onder vuur ligt.

Christelijke boeken en materialen

Vorige week kondigde de regering nieuwe, hoge contributies aan voor scholen en weeshuizen in Kathmandu die door christenen worden gerund. Ook lieten de autoriteiten weten de instellingen mogelijk te sluiten en over te nemen als ze er christelijke boeken en materialen zouden vinden.

Onder de Nepalese wet is het verboden gezamenlijk te bidden met kinderen. Zij mogen ook niet meedoen aan groepen die luisteren naar bijbellezingen en zich bezig houden met reflectie op bijbelteksten.

Bewegingsvrijheid beknot

Christelijke verenigingen en ngo’s hebben volgens AsiaNews in toenemende mate hun bewegingsvrijheid beknot zien worden.

Het regeringsbeleid lijkt volgens AsiaNews te wijten aan hindoenationalisten die nog altijd niet kunnen verkroppen dat Nepal met de grondwet van 2015 een seculiere staat is geworden. (AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.