fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nicaragua: gemaskerde mannen vallen pastoraal centrum aan

KN Redactie 30 juni 2018
image
Demonstranten bouwen een barricade tijdens straatprotesten in Nicaragua. (Foto: CNS)

Mannen met kapmessen hebben het pastoraal centrum van het bisdom Matagalpa in Nicaragua aangevallen.

Op het moment van de aanval bevond de bisschop van Matagalpa, mgr. Rolando Álvarez, zich in Rome om de paus te informeren over de situatie in zijn land. Hij vermoedt dat de aanval is gepland. “Zodra ik in Rome aankwam, werd ik op de hoogte gesteld van de betreurenswaardige gebeurtenissen die plaatsvonden in het pastoraal centrum. Ze hebben hun doel bereikt. Ik wist het al. Dit was duidelijk geregisseerd. Dit is de realiteit die Nicaragua doormaakt.”

Gebrek aan respect

Priesters van het bisdom verklaarden dat de aanvallers op dinsdag 26 juni rond het middaguur het centrum binnenstormden, kostbaarheden wegnamen en het meubilair en de infrastructuur beschadigden. Ze bedreigden ook de bewaker. Ze spraken hun droefheid uit over “deze ontheiliging van een heilige plaats gewijd aan evangelisatie en spiritualiteit” en veroordeelden ook het gebrek aan respect voor de leden van de kerk en haar goederen.

De geestelijkheid van het bisdom Matagalpa hernieuwt haar dringende roep om vrede en een einde aan het geweld. “Wij steunen de versterking van de nationale dialoog om tot een akkoord voor vrede en rechtvaardigheid te komen. Laten we ons gezond verstand en ons respect voor anderen behouden. Laten we onvermoeibaar tot de Heer bidden.”

Bemiddelaar

Sinds het begin van de onlusten in Nicaragua is de katholieke Kerk als bemiddelaar aangesteld voor de crisis. Bisschoppen en priesters hebben demonstranten beschermd tegen geweld door veiligheidstroepen en milities, waarbij zij ook zelf regelmatig zijn bedreigd. De katholieke Kerk pleit voor dialoog en een vreedzame oplossing van de crisis.

In april braken in Nicaragua protesten uit nadat president Daniel Ortega hervormingen aankondigde in het sociaal stelsel. De harde onderdrukking door veiligheidstroepen en milities, leidde in de afgelopen maanden tot meer protesten, die met harde hand werden neergeslagen, met tot dusver honderden doden tot gevolg. (KiN/KNA)