fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nicaragua: regeringstroepen bestormen krottenwijk

KN Redactie 19 juli 2018
image
Inwoners van Masaya werpen barricades op (Foto: CNS photo/Rodrigo Sura, EPA)

Nicaraguaanse oproerpolitie en regimegetrouwe knokploegen hebben dinsdag een krottenwijk bestormd die geldt als een van de brandhaarden van oppositie.

Het gaat om de merendeels door Indianen bevolkte sloppenwijk Monimbo in de stad Masaya, zo’n 25 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Managua.

Zware wapens

“Dit is een buurt van nederige mensen, een inheemse buurt van arbeiders”, aldus parochiepriester Augusto Gutiérrez tegenover een Spaans radiostation.
Volgens de priester duurde de aanval, waaronder door special forces, vier uur. Ze vielen aan “met zware militaire wapens, verwoesten de kerken… het is volkerenmoord. Er is geen andere naam voor.”

‘Laat ons niet sterven’

Hij vertelde dat de bevolking zich verzette met zelfgemaakte wapens, waaronder geïmproviseerde brandbommen en katapulten. De priester deed een emotionele oproep aan de Spaanse regering en de internationale gemeenschap om hulp. “Laat ons niet sterven.”

Paus bezorgd

Een oproep van paus Franciscus om onmiddellijk het geweld te staken en onderhandelingen te beginnen was vergeefs. “In naam van de Heilige Vader en van de Heilige Stoel wil ik mijn diepe bezorgdheid over de situatie uitdrukken”, aldus de pauselijk nuntius, Waldemar Sommertag.
De paus maakt zich volgens de Vaticaanse diplomaat grote zorgen over de vrede en de toekomst van het land.

Waarschuwing

Dinsdag braken zware gevechten uit toen paramilitaire knokploegen en regeringstroepen de wijk Monimba bestormden. Kardinaal Leopoldo Brenes had de bevolking van de stad tevoren opgeroepen een veilig heenkomen te zoeken.
Er zijn sinds het begin van de volksopstand tegen de regering al meer dan 350 doden gevallen. Duizenden raakten gewond.

‘Poging tot staatsgreep’

De protesten begonnen in april toen een als rampzalig beschouwde herziening van het sociaal stelsel werd doorgevoerd. De politie trad zo hard op tegen demonstranten dat intrekking ervan niet meer mocht baten. De demonstranten eisten onmiddellijk aftreden van president Daniel Ortega, die sinds 2007 aan de macht is, vanwege het overheidsgeweld en de inperking van de pers- en meningsvrijheid.
Een voorstel om vervroegde verkiezingen te houden is door Ortega afgewezen. Hij beschuldigd zijn tegenstanders van terrorisme en poging tot staatsgreep.

Bemiddelingspogingen

Mensenrechtenorganisaties en de katholieke Kerk beschuldigen de regering van ernstige schending van de mensenrechten. De Kerk probeert een bemiddelende rol te spelen, maar wordt daarin gehinderd door telkens oplaaiend geweld. (KN/Kath.net/CWN)