fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Niet mensen, maar armoede is oorzaak honger’

KN Redactie 21 oktober 2017
image
Sloppenwijk in Chili. (Foto: C64-92 ccby)

Niet het aantal mensen, maar armoede is de oorzaak van honger en de achteruitgang van het milieu.

Geen basis

“Er is geen enkele basis om te beweren dat overbevolking de oorzaak van honger is”, aldus Mosher. “Er is zelfs geen basis om te beweren dat overbevolking überhaupt bestaat.”
“Wij produceren nu 70% meer voedsel op maar weinig meer grond dan in 1960. Je kunt zeggen dat wij de laatste 55 jaar de voedselproductie op dezelfde hoeveelheid land bijna hebben verdubbeld.”

‘Armoede is de vijand’

“Armoede is de vijand van het milieu”, aldus Mosher. “Het is armoede die de armen dwingt de laatste boom om te hakken zoals in Haïti om hun huis te bouwen en hun potje te koken. Het is armoede die ertoe leidt dat ze het water vervuilen dat ze ook moeten drinken omdat zij het slaan van een put niet kunnen betalen of de bouw van een zuiveringsinstallatie.”

Bedreigingen

Het ging om een online conferentie die afgelopen week wereldwijd te volgen was. Sprekers van naam bespraken welke bedreigingen bevolkingscontrole vormen voor het menselijk leven, het katholieke geloof en fundamentele mensenrechten.

‘Dodelijke mythe’

Moshers inleiding spitste zich toe op de manier waarop voorstanders van bevolkingsbeperking milieuproblemen en klimaatverandering aangrijpen om hun antimens agenda door te drukken.
“Dit is een dodelijke mythe”, aldus Mosher. Het gaat uiteindelijk om een radicale ideologie “die de opwarming van de aarde heeft gekaapt als een excuus om de oorlog tegen mensen te rechtvaardigen, om abortus, sterilisatie en contraceptie over de hele wereld te bevorderen.” (KN/PRI)