<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nieuwe benoemingen bij Vaticaanse financiële toezichthouder

Selinde van Dijk-Kroesbergen 16 april 2020
image
Tomasso Di Ruzza (links) en René Brülhart tijdens een persconferentie in mei 2019. Voor beiden zijn nu opvolgers benoemd in de leiding van de Vaticaanse Autoriteit Financiële Informatie. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Giuseppe Schlitzer is aangesteld als directeur van de Vaticaanse financiële waakhond AIF. Hij volgt Tommaso Di Ruzza op, die volgens het Vaticaan op 20 januari zijn ambtstermijn van vijf jaar heeft afgerond.

Het Vaticaan maakte 15 april ook bekend dat Federico Antellini Russo is benoemd tot nieuwe vicedirecteur.

De benoemingen volgen meer dan vier maanden nadat paus Franciscus de doorgewinterde Italiaanse financiële inspecteur Carmelo Barbagallo tot president van de AIF had benoemd.

De nieuwe directeur

Giuseppe Schlitzer is hoogleraar internationale financiën en een bekende naam in de financiële wereld. Hij bekleedde al hoge functies bij de Italiaanse centrale bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ook bekleedde hij functies bij Italiaanse werkgeversverenigingen.

De nieuwe vicedirecteur

Antellini Russo werkte van 2008 tot 2013 als econoom bij de sectie onderzoek en ontwikkeling van Consip, onderdeel van het Italiaanse ministerie van economie en financiën. Vervolgens ging hij werken op de onderzoeksafdeling van de Italiaanse investeringsbank Cassa Depositi e Prestiti. Sinds 2015 is hij in dienst van de AIF.

Paus Benedictus XVI richtte de AIF in 2010 op om toezicht te houden op de financiële transacties van het Vaticaan. De dienst heeft tot taak ervoor te zorgen dat het interne bankbeleid voldoet aan de internationale normen voor het bestrijden witwassen en terrorismefinanciering.

In november 2013 breidde Paus Franciscus de bevoegdheid van de AIF uit. De dienst moet sindsdien toezien op de goede organisatie en betrouwbaarheid van álle financiële handelingen van de Heilige Stoel en Vaticaanstad.

Inval Vaticaanse politie

In 2013 werd de AIF een volwaardig lid van de Egmont Group, een wereldwijd netwerk van financiële inlichtingeneenheden. De groep schortte het lidmaatschap van de AIF op 13 november 2019 op.

Dat gebeurde nadat de Vaticaanse politie de kantoren van het staatssecretariaat en de AIF was binnengevallen. De inval was onderdeel van een onderzoek naar een Vaticaanse investering in vastgoed in Londen. Op 22 januari van dit jaar is het lidmaatschap weer hersteld.

Schorsing Di Ruzza

Na de inval op 1 oktober 2019 werden in totaal vijf werknemers en ambtenaren tijdelijk geschorst, onder wie toenmalig AIF-directeur Tommaso Di Ruzza. Later die maand verklaarde de raad van bestuur van de AIF “volledige vertrouwen” te hebben in Di Ruzza.

De Vaticaanse autoriteiten hebben echter nooit mededelingen gedaan over de uitkomsten van het onderzoek en over het hervatten van zijn werkzaamheden door Di Ruzza.

‘Vermoedens van slecht bestuur’

Tijdens een persconferentie tijdens de vlucht naar Japan op 26 november zei paus Franciscus dat Di Ruzza was geschorst “omdat er vermoedens waren van slecht bestuur”.

“Laten we hopen dat hij onschuldig is”, zei hij, “ik zou graag willen dat het zo is, omdat het een goede zaak is dat een persoon onschuldig en niet schuldig, is, ik hoop het.”

Na de invallen, de tijdelijke schorsing van de Egmont Groep en het vertrek van president René Brülhart, namen twee prominente leden van de raad van bestuur van de AIF ontslag. Een van hen zei destijds dat de AIF feitelijk “een leeg omhulsel” was geworden en dat het “geen zin” had om erbij betrokken te blijven.

Inspectie voor de deur

Moneyval, de toezichthouder van de Raad van Europa voor het tegengaan van witwaspraktijken, voert naar verwachting dit voorjaar een inspectie uit bij het Vaticaan.

Di Ruzza dankt paus

Vertrekkend directeur Di Ruzza zei tegen nieuwsdienst ACI Stampa de paus te danken “voor de gelegenheid die hij mij heeft gegeven om de Heilige Stoel te dienen”.

“Ik ben ervan overtuigd dat AIF in deze jaren zijn best heeft gedaan om op internationaal niveau een solide en geloofwaardig anti-witwassysteem opbouwen.”

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.