<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nieuwe bisschop voor Hong Kong

KN Redactie 2 augustus 2017
image
Bisschop Yeung (Foto: CNS)

Paus Franciscus heeft mgr. Michael Yeung Ming-cheung benoemd tot de nieuwe bisschop van Hong Kong.

Tong had vier jaar geleden al zijn ontslag aan de paus aangeboden, maar die hield de ervaren kerkleider op zijn post, vermoedelijk vanwege de moeizame verhoudingen met China.

Ervaren bestuurder

Bisschop Yeung werd op 1 december 1945 geboren in Shanghai en woonde vanaf zijn vierde in Hong Kong. Hij werkte bij een handelsfirma voor hij op zijn 26e naar het seminarie ging. In 1978 werd hij priester gewijd waarna hij verschillende studies volgde aan Amerikaanse universiteiten.
Teruggekeerd in Hong Kong was hij hoofd van Caritas en werd in 2009 vicaris-generaal. In 2014 werd hij tot hulpbisschop gewijd.

Waarnemers benieuwd

Volgens AsiaNews zijn waarnemers benieuwd of de nieuwe bisschop de vriendelijke houding van zijn voorganger tegenover Beijing zal aanhouden of de hardere lijn van diens voorganger kardinaal Joseph Zen zal kiezen. Zen is een groot voorvechter van religieuze vrijheid en steunt de democratische beweging in Hong Kong.

Voorgangers

Bisschop Yeung heeft voor beide kardinalen een grote eerbied. Tijdens zijn bisschopswijding in het barmhartigheidsjaar knielde hij voor beide kardinalen neer. Hij zei hen te beschouwen als “twee geweldige bomen” in wier schaduw hij mag vertoeven.
Ook Yeung steunt de democratische beweging, maar niet de radicale stromingen. Wel heeft hij China gewaarschuwd niet hard op te treden en het principe van één natie met twee systemen te waarborgen.

‘Groot land’

Tijdens een persconferentie zei hij blij te zijn met de positieve houding van het Vaticaan tegenover China. “China is een groot land waar van alles speelt. Je kunt niet snel resultaten boeken. Dat geldt ook voor mensenrechten, hetgeen zorgen baart. Relaties moeten stap voor stap worden opgebouwd.” (KN/AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.