Paus Franciscus werkt aan een encycliek over katholieke spiritualiteit in de moderne wereld.
Het document, waarschijnlijk in de vorm van een encycliek, zou op korte termijn verschijnen. Ook zou de paus dit jaar nog nieuwe kardinalen willen creëren.
De encycliek zou vooral ingaan op het thema ‘geestelijke wereldsheid’, dat volgens de paus een van de grote problemen van de Kerk zou zijn. Hij heeft dat thema al vaker genoemd, onder meer in zijn exhortatie Evangelii Gaudium uit 2013. Daarin waarschuwt hij dat wereldsheid kan leiden tot gnosticisme, “een in subjectivisme opgesloten geloof, waar alleen maar een bepaalde ervaring of een reeks redeneringen en vormen van kennis van belang zijn, die, naar men denkt, kunnen troosten en verlichten, maar waar het subject uiteindelijk opgesloten blijft in de immanentie van zijn eigen rede en zijn gevoelens.”
Een tweede gevaar noemt hij het “prometheïsch neopelagianisme van hen die uiteindelijk alleen maar vertrouwen op eigen kracht en zich verheven voelen boven de anderen, omdat zij zich aan bepaalde normen houden of omdat zij onwrikbaar trouw zijn aan een zekere katholieke stijl die eigen is aan het verleden.”
Hij voegt daaraan toe: “Het is een vermeende leerstellige of disciplinaire zekerheid die ruimte biedt aan een narcistisch en autoritair elitisme, waar men in plaats van te evangeliseren de anderen analyseert en classificeert en in plaats van de toegang tot de genade te vergemakkelijken energie steekt in het controleren.”
Volgens de geruchten zou de paus vooral inzoomen op het pelagianisme. Daarbij wordt verwezen naar de toespraak van de paus voor leden van de Congregatie voor de Geloofsleer waarin hij inging op de “huidige neopelagianistische en neognostische tendensen”. “Die zijn uitdrukking van een individualisme die op eigen kracht vertrouwt om tot heil te komen”, aldus de paus bij die gelegenheid. De Congregatie heeft onderzoek gedaan om tegenover deze tendensen de betekenis van de verlossing te bekrachtigen.
Een tweede gerucht betreft een op handen zijnd consistorie dat in juni of november zou plaatsvinden om het aantal kiesgerechtigde kardinalen weer op 120 te brengen. (KN/CNA)