fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Encycliek

Nieuwe encycliek in de maak

KN Redactie 27 februari 2018
image
(Foto: AP)

Paus Franciscus werkt aan een encycliek over katholieke spiritualiteit in de moderne wereld.

Het document, waarschijnlijk in de vorm van een encycliek, zou op korte termijn verschijnen. Ook zou de paus dit jaar nog nieuwe kardinalen willen creëren.

Geestelijke wereldsheid

De encycliek zou vooral ingaan op het thema ‘geestelijke wereldsheid’, dat volgens de paus een van de grote problemen van de Kerk zou zijn. Hij heeft dat thema al vaker genoemd, onder meer in zijn exhortatie Evangelii Gaudium uit 2013. Daarin waarschuwt hij dat wereldsheid kan leiden tot gnosticisme, “een in subjectivisme opgesloten geloof, waar alleen maar een bepaalde ervaring of een reeks redeneringen en vormen van kennis van belang zijn, die, naar men denkt, kunnen troosten en verlichten, maar waar het subject uiteindelijk opgesloten blijft in de immanentie van zijn eigen rede en zijn gevoelens.”

Vertrouwen op eigen kracht

Een tweede gevaar noemt hij het “prometheïsch neopelagianisme van hen die uiteindelijk alleen maar vertrouwen op eigen kracht en zich verheven voelen boven de anderen, omdat zij zich aan bepaalde normen houden of omdat zij onwrikbaar trouw zijn aan een zekere katholieke stijl die eigen is aan het verleden.”

Narcistisch en autoritair

Hij voegt daaraan toe: “Het is een vermeende leerstellige of disciplinaire zekerheid die ruimte biedt aan een narcistisch en autoritair elitisme, waar men in plaats van te evangeliseren de anderen analyseert en classificeert en in plaats van de toegang tot de genade te vergemakkelijken energie steekt in het controleren.”

Aanwijzingen

Volgens de geruchten zou de paus vooral inzoomen op het pelagianisme. Daarbij wordt verwezen naar de toespraak van de paus voor leden van de Congregatie voor de Geloofsleer waarin hij inging op de “huidige neopelagianistische en neognostische tendensen”. “Die zijn uitdrukking van een individualisme die op eigen kracht vertrouwt om tot heil te komen”, aldus de paus bij die gelegenheid. De Congregatie heeft onderzoek gedaan om tegenover deze tendensen de betekenis van de verlossing te bekrachtigen.

Een tweede gerucht betreft een op handen zijnd consistorie dat in juni of november zou plaatsvinden om het aantal kiesgerechtigde kardinalen weer op 120 te brengen. (KN/CNA)


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21