fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nieuwe kardinaal ontkent geruchten over vrouw en kinderen

KN Redactie 30 mei 2018
image
Kardinaal-elect Toribio Ticona (Foto: aartsbisdom Cochabamba)

De Boliviaanse bisschop Toribio Ticona Porco, die binnenkort door paus Franciscus kardinaal wordt gecreëerd, ontkent geruchten dat hij een vrouw en kinderen zou hebben.

“Vanwege een valse beschuldiging over mijn privéleven die door de media wordt verspreid is het mijn plicht te verklaren en nadrukkelijk duidelijk te maken dat de inhoud ervan niet met de waarheid overeenkomt”, aldus een verklaring van de emeritus-bisschop van Corocoro. De verklaring is verspreid door de Boliviaanse bisschoppenconferentie.

Oud gerucht

De 81-jarige kardinaal-elect beschouwt de geruchten niet alleen als een aanval op zijn persoon, maar vooral op de paus. Als de geruchten blijven aanhouden zal hij niet aarzelen een klacht in te dienen tegen degenen die de verspreiding ervan bevorderen, aldus de verklaring. In 2011 deed hetzelfde gerucht ook al de ronde en ook toen bleek dat laster te zijn.
“Persoonlijk ben ik blij dat deze beschuldigingen nu naar buiten komen, zodat de zaak definitief gesloten kan worden”, aldus de bisschop.

Diepgaand onderzoek

Eerder deze week meldde een Spaanstalige blog als “algemeen bekend feit” dat mgr. Ticona als bisschop van Corocoro in zijn bisschopshuis in concubinaat zou hebben geleefd met een vrouw en haar kinderen. Zij zouden er prat op zijn gegaan de vrouw en kinderen van de bisschop te worden genoemd.
De Italiaanse krant Il Messaggero weet te melden dat uit “diepgaand onderzoek” door het Vaticaan is gebleken dat van de geruchten “niets waar” is.

Geen stemrecht

Paus Franciscus maakte eerder deze maand bekend dat bisschop Ticona en nog twee anderen een kardinaalsbenoeming hebben gekregen vanwege hun bijzondere verdiensten voor de Kerk. Dit is niet ongebruikelijk. De 81-jarige emeritus heeft vanwege zijn leeftijd geen stemrecht bij een eventueel conclaaf.

Dienende priester

Kardinaal-elect Ticona geldt als een charismatische figuur en een voorvechter voor de armen. Hijzelf komt uit een arm gezin en werkte onder meer als schoenpoetser en krantenverkoper. Op aandrang van Belgische priesters in zijn parochie besloot hij naar het seminarie te gaan. Hij werd in 1967 priester gewijd.
In een reactie op diens kardinaalsverheffing verklaarde de Boliviaanse bisschoppenconferentie dat bisschop Toribio de roeping belichaamt van “een eenvoudige dienende priester”. (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.