fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nieuwe kernwapenwedloop?

KN Redactie 22 oktober 2018
image
(Foto: Sam Howitz ccby flickr.com)

Er lijkt vooralsnog weinig hoop dat het bezoek van de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton aan Rusland veel zal opleveren.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vorige week aan het verdrag uit 1987 op te willen zeggen. Het INF-verdrag werd destijds overeengekomen door de toenmalige presidenten Ronald Reagan en Mikhail Gorbatsjov. De laatste liet in een reactie weten dat het voornemen blijk geeft van “een gebrek aan wijsheid”.

Verdrag geschonden

Volgens Trump hebben de Russen zijn stap aan zichzelf te wijten. In 2014 zouden de Russen het verdrag hebben geschonden door tests te doen met dit type raketten. Het was onder druk van de Europese bondgenoten dat de toenmalige Amerikaanse president Obama af zag van opzegging van het verdrag. De Europese leiders vreesden een hervatting van de wapenwedloop.

‘Gevaarlijke stap’

Het Kremlin heeft inmiddels laten weten het voornemen een “zeer gevaarlijke stap” te vinden. Daarin werd het bijgevallen door China, die Trumps aankondiging heeft bekritiseerd.

Expansiebeleid China

Maar volgens de Amerikanen is het juist het expansiebeleid van China dat dwingt tot opzegging van het akkoord, dat de VS en Rusland aan banden legt, maar China de vrije hand laat. De VS zien zich gedwongen opnieuw raketten voor de middellange afstand, geschikt om kernkoppen te dragen, te ontwikkelen.

Nieuw verdrag

In zijn aankondiging afgelopen zaterdag kondigde president Trump aan het verdrag op te zeggen en de ontwikkeling van de raketten te hervatten tenzij zowel Rusland als China instemmen met een nieuw verdrag.

Afschrikkingsstrategie faalt

Enkele dagen eerder was in VN-verband gesproken over ontwapening. Opmerkelijk was daarbij dat de permanente vertegenwoordiger van het Vaticaan bij de VN, aartsbisschop Bernardito Auza, zich scherp tegen kernwapens uitsprak. Volgens hem schiet de “afschrikkingsstrategie waar sommige landen op vertrouwen ernstig tekort”. Hij sprak de vrees uit dat de kernwapenreductie van de laatste decennia niet alleen stagneert, “maar in wat sommigen een nieuwe koude oorlog noemen, dreigt de omgekeerde richting in te gaan”.

Paus wil kernwapens weg

“Bovendien beperkt het strategisch denken zichzelf niet tot de afschrikwekkende aspecten van kernwapens, maar blijft het het mogelijke gebruik van deze wapens insluiten voor tal van militaire doelen, zelfs tegen niet-nucleaire agressie”, aldus Auza.
Hij herhaalde de verklaring van paus Franciscus vorig jaar november waarbij hij zowel het dreigen als het bezit van kernwapens ernstig veroordeelde. Afschaffing van kernwapens noemde hij een ethisch vereiste van de eerste orde. (KN/AN/Zenit)