fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nieuwe Sint Olav-kathedraal Trondheim in november ingewijd

KN Redactie 3 mei 2016
image
Zo komt de nieuwe Sint Olavskathedraal eruit te zien. (beeld: donasjoner.no)

Dankzij migratie groeit de katholieke kerk in Noorwegen. Zelfs met twaalf procent per jaar.

De oude kerk in Trondheim is te klein geworden en moest worden gesloopt. Momenteel wordt een nieuwe bisschopskerk gebouwd, met financiële ondersteuning vanuit Duitsland. Op 19 november 2016 zal de nieuwe kerk worden ingewijd. Dat maakte de bisschop van Oslo en administrator van de prelatuur Trondheim, Bernt Eidsveg, afgelopen weekend in de noodkerk bekend.

Teken van hoop

De parochie St. Olav telt 5500 parochianen, terwijl het in de jaren zeventig nog maar om een paar honderd ging. Op zondagen worden tot 13 H. missen gevierd in uiteenlopende talen. Meer dan duizend gelovigen uit meer dan honderd naties nemen eraan deel. “De nieuwe kerk is een belangrijke plaats van gemeenschap en integratie”, zei mgr. Eidsveg. “Tegelijk een teken van hoop en een symbool voor het ontwaken van de Kerk in Scandinavië.”

Sobere kerkbouw

De Dom met geïntegreerd parochiecentrum wordt direct aan de rivier de Nidelva gebouwd, grenzend aan het stadspark en de hoofdstraat van Trondheim. De nieuwbouw en de historische Nidarosdom (nu protestant) waarin zich het graf van de nationale heilige Sint Olav bevindt, leveren een duidelijke gezichtslijn op. De sobere kerkbouw herinnert architectonisch aan vroegchristelijke kerken zoals de Santa Sabina in Rome. (KN/Trondheim.katolsk.no)