fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nigeria: in tien jaar tijd 15.500 christenen vermoord en 13.000 kerken verwoest

KN Redactie 26 februari 2016
image
Overlevenden van een bomaanslag van de islamitische terreurgroep Boko Haram in een ziekenhuis in Maiduguri, in het noorden van Nigeria. (Foto: AP)

In Nigeria zijn tussen 2006 en 2016 circa 15.500 christenen door religieus gerelateerd geweld om het leven gekomen en 13.000 kerken verwoest. 

Alleen in 2015 vielen al meer dan vierduizend doden.

Kardinaal Onaiyekan

Dat blijkt uit een woensdag gepresenteerd rapport van Christian Association of Nigeria (CAN), een koepelorganisaties van christelijke kerken in Nigeria, en de internationale christelijke organisatie Open Doors, die wereldwijd opkomt voor vervolgde christenen.

In CAN zitten namens de katholieke Kerk kardinaal Onaiyekan, aartsbisschop van Abuja, en kardinaal Olubumni Okogie, voormalig aartsbisschop van Lagos.

1,3 miljoen op de vlucht

Uit het rapport blijkt dat tussen 2000 en 2014 1,3 miljoen christenen op de vlucht zijn geslagen voor religieus gerelateerd geweld.

Systematisch

Volgens CAN en Open Doors vinden aanvallen op christenen in Nigeria systematisch plaats.

Boko Haram

De voornaamste geweldpleger in Nigeria is volgens de organisaties de islamitische terreurgroep Boko Haram, die vooral in de noordelijke staten van het Afrikaanse land actief is.

In de noordelijkste Nigeriaanse staten is de islamitische sharia-wetgeving van kracht, aldus Open Doors en CAN.

Fulani-herders

In de centrale staten van Nigeria eisten de islamitische Fulani-herders christelijke doden.

“Zij staan erom bekend christenen te vermoorden en te verdrijven”, aldus Open Doors en CAN.

“Het islamitische nomadenvolk heeft sinds 2011 steeds meer conflicten met christenen in Nigeria. Ook heeft de islamitische elite in Noord-Nigeria een flink aandeel in de christenvervolging. Die is voornamelijk verantwoordelijk voor de invoering van de sharia in twaalf noordelijke provincies.”

‘Suïcidaal’

Volgens de directeur van Open Doors in Nederland, Ruud Kraan, zorgt het religieus gerelateerd geweld in Nigeria ervoor dat “christenen zich niet meer onder moslims willen begeven”.

“Sommige christenen noemen het zelfs suïcidaal om zich onder de moslims te begeven. Nigeriaanse christenen geven ook aan dat ze hun eten niet meer in islamitische winkels durven kopen, uit angst voor vergiftiging”, aldus Kraan.

Ranglijst christenvervolging

Op de jaarlijkse ranglijst christenvervolging staat Nigeria op plek twaalf.