<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nigeria: kardinaal verontrust over deelname leger aan islamitische anti-terreurcoalitie

KN Redactie 30 maart 2016
image
Kardinaal John Onaiyekan (Foto: AP)

De Nigeriaanse kardinaal John Onaiyekan vindt het onverstandig en gevaarlijk dat het Nigeriaanse leger deelneemt aan de islamitische anti-terreurcoalitie IMAFT onder leiding van Saoedi-Arabië.

Dat zegt kardinaal Onaiyekan in een interview met de Nigeriaanse internetkrant Premium Times.

President Buhari

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari besloot begin maart, na ontmoetingen met de koning van Saoedi-Arabië en de emir van Qatar, het Nigeriaanse leger deel te laten nemen aan de islamitische anti-terreurcoalitie IMAFT (Islamic Military Alliance to Fight Terrorism).

Saoedi-Arabië

IMAFT, opgericht door Saoedi-Arabië in december 2015, bestaat uit 34 islamitische landen, waaronder Pakistan, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en Libië.

Indonesië

Meer dan tien andere islamitische landen, waaronder Indonesië en Afghanistan, steunen de coalitie, maar zijn nog niet toegetreden tot de alliantie.

Seculier

Kardinaal Onaiyekan vindt dat het Nigeriaanse leger seculier moet blijven en niet bij een coalitie hoort die zich zo duidelijk profileert als islamitisch.

‘Gevaarlijke stap’

Volgens Onaiyekan is de deelname van het Nigeriaanse leger aan IMAFT “een gevaarlijke stap” in een land dat gekenmerkt wordt door diepe religieuze verdeeldheid.

Boko Haram

In met name het noordoosten van Nigeria zaait de islamitische terreurgroep Boko Haram sinds 2009 dood en verderf met aanslagen.

Daarbij zijn al meer dan twintigduizend doden gevallen. (KN/PremiumTimes)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.