<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nigeriaanse bisschoppen willen dat president opstapt

KN Redactie 1 mei 2018
image
De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari (Foto: CNS)

De Nigeriaanse bisschoppenconferentie heeft president Muhamadu Buhari gevraagd om te overwegen op te stappen.

De moord werd mogelijk gepleegd door leden van de Fulani-stam waarvan eerder leden in Mbalom werden vermoord. De aanval kan volgens de bisschoppen geen daad van wraak zijn, “zoals vaak wordt geclaimd, want wie hebben deze priesters aangevallen?”. In de felle verklaring zeggen de bisschoppen het vertrouwen op in de regering.

‘President heeft gefaald’

Ze schrijven president Buhari al twee jaar lang te vragen “de configuratie van zijn veiligheidsapparaat en -strategie te heroverwegen. Met miljoenen Nigerianen hebben we ons gebrek aan vertrouwen in de veiligheidsinstanties uitgedrukt, die de president doelbewust in de handen van de aanhangers van één enkele religie heeft gelegd”.

Volgens de bisschoppen is het duidelijk dat de president “gefaald heeft in zijn primaire taak de levens van de Nigeriaanse burgers te beschermen. Of dit falen nu voortkomt uit de onmogelijkheid te presteren of uit gebrek aan politieke wil, het is tijd voor hem het eervolle deel te kiezen en te overwegen terug te treden om de natie te redden van totale ineenstorting”.

De bisschoppen loven de twee vermoorde priesters, die “hadden kunnen vluchten, maar, trouw aan hun roeping, bleven om hun mensen te dienen tot de dood toe”. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.