<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nijmeegse Vierdaagse: Utrechtse hulpbisschop viert H. Mis met Zwitserse gardisten

KN Redactie 20 juli 2016
image
Zwitserse gardisten op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan. (Foto: AP)

Mgr. Ted Hoogenboom, hulpbisschop van het aartsbisdom Utrecht, heeft zondag in de Nijmeegse Sint-Petrus Canisiuskerk de heilige Mis gevierd met elf Zwitserse gardisten die meelopen in de Nijmeegse Vierdaagse.

Mgr. Hoogenboom, die ook meeloopt in de Vierdaagse, sprak vorig jaar juli met een lid van de Pauselijke Zwitserse Garde over de Nijmeegse Vierdaagse, voorafgaand aan een audiëntie bij paus Franciscus.

Ontmoeting

Ze spraken af dat de leden van de Guardia Svizzera Pontificia, zoals de Garde in het Italiaans heet, die in 2016 aan de Nijmeegse Vierdaagse zouden deelnemen een ontmoeting met de Utrechtse hulpbisschop zouden hebben.

De heilige Mis in de Nijmeegse Sint-Petrus Canisiuskerk was in het Italiaans met de vaste gezangen in het Latijn, meldt het aartsbisdom Utrecht op zijn website. Zwitserse gardisten lazen de eerste en tweede lezing voor.

Deventer koek

Na afloop van de Eucharistieviering kregen de gardisten een rondleiding door de kerk, waarbij ze onder meer de relikwieën van de H. Petrus Canisius s.j. bekeken.

Ook kregen de gardisten een bekende lekkernij uit het aartsbisdom Utrecht aangeboden: Deventer koek.

Als herinnering aan de ontmoeting kregen de gardisten van mgr. Hoogenboom een speld met het logo van het Heilig Jaar van Barmhartigheid.

Nederlandse pelgrims

De gardisten lieten na de ontmoeting weten met nog meer belangstelling uit te zijn naar de komst van de Nederlandse pelgrims naar Rome van 14 tot 19 november in het kader van het Heilig Jaar van Barmhartigheid.

De elf Zwitserse gardisten lopen de Nijmeegse Vierdaagse als militairen mee met het Zwitserse leger.

6 mei

DeZwitserse Garde werd in 1506 door paus Julius II opgericht. Op 6 mei 1527 verdedigde de Garde paus Clemens VII tegen de Duits-Spaanse troepen van keizer Karel V. Daarbij kwamen 147 gardisten om het leven. Ter herinnering daaraan worden nieuwe Zwitserse gardisten jaarlijks op 6 mei beëdigd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.