fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Nog geen overeenstemming over gemeenschappelijk avondmaal’

KN Redactie 24 oktober 2016
image
Foto: Katholiek Nieuwsblad/Jan Peeters

Er is nog geen consensus tussen katholieken en lutheranen over het gemeenschappelijk avondmaal.

Dat zegt de voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Eenheid der Christenen, kardinaal Kurt Koch, in een interview met het Duitse katholieke persbureau KNA.

“Met de herdenking van de Reformatie alleen hebben wij nog geen eenheid bereikt”, aldus Koch. De gemeenschappelijke viering van de Eucharistie is voor de katholieken “zichtbare uitdrukking van een daadwerkelijke kerkgemeenschap”.

Samen zoeken

De lutheranen hebben “met recht verwachtingen van de katholieken”, maar de katholieken evenzeer van de lutheranen, aldus de kardinaal. “Wat daaruit kan ontstaan moeten wij samen zoeken.”

Verschillende geloofsovertuigingen

Dat blijkt ook uit het document ‘From Conflict to Communion’ waarop de gemeenschappelijke herdenking is gebaseerd. “Wij zijn onderweg, maar wij hebben deze communio nog niet bereikt. Wij moeten ten aanzien van verschillende geloofsovertuigingen nog verdere consensus bereiken”, aldus Koch.

Paus in Zweden

Paus Franciscus verblijft maandag 31 oktober en dinsdag 1 november in Zweden waar hij deel zal nemen aan een gemeenschappelijke herdenking van de Reformatie met de Lutherse Wereldfederatie. Op dinsdag, het Hoogfeest van Allerheiligen, viert de paus een Heilige Mis met katholieken in het Swedbankstadion in Malmö. (KN/KNA)