fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Nog groter bloedbad in Quetta voorkomen’

KN Redactie 19 december 2017
image
De ravage in de kerk na de aanslag. (Foto: AP)

Door heldhaftig optreden van beveiligers en snel ingrijpen door Pakistaanse veiligheidstroepen is zondag bij een aanslag op een kerk een nog groter bloedbad voorkomen.

Bij een aanval om een methodistenkerk in de Pakistaanse stad Quetta kwamen zondag in totaal elf mensen om het leven en raakten er enkele tientallen gewond. De aanslag is opgeëist door de islamitische terreurbeweging IS.

Vuurgevecht

Op vrijgegeven beelden van beveiligingscamera’s is te zien hoe mannen met bomgordels om kalashnikovs tevoorschijn halen en de toegangspoort tot het kerkterrein bestormen. Een beveiliger weet die snel te sluiten en een tweede opent het vuur op de aanvallers en raakt zelf in het vuurgevecht gewond.
Als een van de aanvallers over het hek klimt om die van binnenuit te openen begint de eerste beveiliger te schieten. De eerste aanvaller raakt gewond en de tweede vlucht de straat op.
Daar zijn inmiddels veiligheidstroepen gearriveerd en wordt een aanvaller doodgeschoten en blaast de al gewonde terrorist zichzelf buiten de kerk op. Het is niet duidelijk hoe het met de bewakers is afgelopen.

‘Werkelijk heldhaftig’

Het adequate en snelle ingrijpen werd geprezen door bisschop Victor Gnanapragasam van Quetta. In een telefoongesprek met de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN/KIN) sprak hij over het “werkelijk heldhaftige” optreden van de beveiligers. Ook prees hij dat de veiligheidstroepen “binnen vijf minuten” ter plaatse waren. Bij eerdere aanslagen konden daders soms in alle rust ontkomen.

Kritieke toestand

De bisschop sprak met Kerk in Nood kort na de begrafenis van de slachtoffers. Van de dertig gewonden die maandag nog in het ziekenhuis lagen was van verschillende de toestand nog kritiek. Onder de gewonden was een peuter van anderhalf, aldus de bisschop die de gewonden heeft opgezocht.

Heel bang

De aanslag heeft de christelijke gemeenschap diep geschokt. “De mensen zijn heel bang. We zien veel mensen huilen. We doen ons best om ze te troosten”, aldus de bisschop. In de kerk waren op het moment van de aanslag vierhonderd gelovigen aanwezig.
“Ik heb mijzelf de hele dag afgevraagd wat de aanvallers denken te kunnen bereiken door onschuldige mensen te vermoorden?”

Aanslagen verwacht

De bisschop was een week eerder gewaarschuwd voor een op handen zijnde aanslag tegen christenen, maar daarbij werd vooral gedacht aan scholen en andere instellingen. Uit voorzorg heeft de bisschop zijn priesters gevraagd de Kerstnachtmissen te vervroegen.

Gebed nodig

Lokale christenen is door de politie gevraagd om te helpen bij het identificeren van mensen die Kerstvieringen willen bijwonen om zo mogelijke terroristen te onderscheppen. Bisschop Gnanapragasam heeft gevraagd om gebed voor de slachtoffers en de nabestaanden. “Wij hebben gebed nodig. Niet alleen rond de Kerst, maar gedurende het hele jaar omdat er altijd gevaar is.” (KN/ACN/KIN)