<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Noord-Ierse bisschoppen: ‘Parlement kaapte wet om abortus er door te krijgen’

KN Redactie 23 juli 2019
image
Het Hoger- en Lagerhuis in Londen Foto: CNS Photo - Kieran Doherty, Reuters

Het Britse parlement heeft een wet “gekaapt” om abortus en het homohuwelijk aan Noord-Ierland op te leggen. Dat stellen de vier Noord-Ierse bisschoppen.

Ze verstuurden hierover vorige week een brief aan premier Theresa May, die overigens dinsdag werd opgevolgd door Boris Johnson.

Bisschoppen: Noord-Iers volk is genegeerd

In hun brief stellende bisschoppen ze dat zij “en duizenden anderen” gealarmeerd zijn over de “ongeziene manier” waarop het parlement volgens hen de wensen van het Noord-Ierse volk genegeerd heeft.

Steen des aanstoots is de zogeheten Northern Ireland (Executive Formation) Bill. Die is bedoeld om de wetgevende macht in Noord-Ierland waar te nemen, nu het eigen parlement, de Stormont, niet functioneert vanwege een conflict tussen de twee grootste partijen.

Amendementen over abortus en homohuwelijk

In de weken voorafgaand aan de behandeling van het wetsvoorstel werden amendementen toegevoegd om abortus te legaliseren en het homohuwelijk in te voeren.

Het Brits Hogerhuis nam het geamendeerde wetsvoorstel afgelopen woensdag aan met 182 stemmen voor en 37 tegen, nadat eerder het Lagerhuis al met het voorstel instemde. Wel bepaalde het Hogerhuis dat de invoering van het homohuwelijk tot 2020 wordt uitgesteld.

De wet wordt van kracht als het Noord-Iers parlement op 21 oktober nog altijd niet functioneert.

Abortus niet legaal in Noord-Ierland

Noord-Ierland is op dit moment het enige deel van het Verenigd Koninkrijk waar abortus niet legaal is. Artsen die een abortus uitvoeren, kunnen strafrechtelijk vervolgd worden.

De Stormont koos er in 2016 nog voor abortus niet te legaliseren. Ook alle parlementariërs die namens een Noord-Iers kiesdistrict in het Brits parlement zetelen, zijn tegenstander van de legalisatie.

Noord-Iers volk raadplegen

Toen de regering van Theresa May aangaf zich te zullen inspannen om abortus in Noord-Ierland gelegaliseerd te krijgen, begon het Noord-Ierse Hogerhuislid Nuala O’Loan een petitie.

Daarin werd May gevraagd legalisatie niet goed te keuren totdat het Noord-Ierse volk zijn mening had kunnen geven en de Noord-Ierse parlementariërs in Londen ermee zouden instemmen. De petitie werd 19.000 keer ondertekend.

Bronnen: Catholic News Agency, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.