<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Noord-Ierse zorgen over mogelijke versoepeling abortuswet

KN Redactie 9 oktober 2019
image
Het Brits Lager- en Hogerhuis in Londen Foto: CNS Photo - Kieran Doherty, Reuters

Meer dan achthonderd Noord-Ierse werkers in de gezondheidszorg hebben bij de Britse minister voor Noord-Ierse Zaken Julian Smith bezwaar gemaakt tegen een mogelijke versoepeling van de abortuswetging in hun land.

Dat meldt de krant Impartial Reporter. Noord-Ierland heeft weliswaar een eigen parlement, de Stormont, maar dat ligt al twee jaar plat vanwege een conflict tussen de twee regerende partijen.

Als de Stormont niet uiterlijk 21 oktober weer bijeenkomt, wordt de zogeheten Northern Ireland (Executive Formation) Bill van kracht. Die geeft het Brits parlement de bevoegdheid om de wetgevende macht in Noord-Ierland waar te nemen.

Omstreden amendementen

De wet werd in juli aangenomen door zowel het Lager- als het Hogerhuis, inclusief twee amendementen.

Het ene legaliseert abortus in Noord-Ierland. Abortus is nu enkel toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is, of er risico is van permanente ernstige schade aan haar geestelijke of fysieke gezondheid. In de rest van het Verenigd Koninkrijk is abortus legaal tot de 24e week van de zwangerschap.

Een tweede amendement zou het homohuwelijk mogelijk maken in Noord-Ierland.

Noord-Ierse bisschoppen: wet is ‘gekaapt’

De Noord-Ierse bisschoppen stelden destijds dat de wet “gekaapt” werd en dat de wensen van het Noord-Ierse volk genegeerd zijn.

De Stormont koos er in 2016 nog voor abortus niet te legaliseren. Ook alle parlementariërs die namens een Noord-Iers kiesdistrict in het Brits parlement zetelen, zijn tegenstander van de legalisatie.

Kerken: geen bewijs dat de Noord-Ieren dit willen

In een recente verklaring beklagen de leiders van vijf Kerken in Noord-Ierland, waaronder de katholieke en de anglicaanse, en de Ierse Raad van Kerken het dat de Noord-Ieren niet zijn geraadpleegd over de maatregel. Ook schrijven ze dat er geen bewijs is dat die overeenkomt met de wil van de burgers.

De kerkleiders hebben hun gelovigen opgeroepen hun volksvertegenwoordigers aan te schrijven en hun te vragen de Stormont voor de deadline weer bijeen te roepen.

‘Ernstig bezorgd’

Ze schrijven verder “ernstig bezorgd” te zijn over “het opleggen van deze Westminster-regelgeving”. Ze roepen hun gelovigen op komend weekend twee gebedsdagen te houden voor ongeboren kinderen, vrouwen met moeilijke zwangerschappen en hun gezinnen.

Een Noord-Ierse verloskundige stelt in de Impartial Reporter dat ook veel niet-gelovige verloskundigen “geloven in het beschermen van het leven van het ongeboren kind”.

Als de noodwet gaat gelden, kan minister Smith beide amendementen per 31 maart 2020 van kracht laten worden.

Richtlijnen voor eventuele overgangsperiode

Dinsdag publiceerde de Britse overheid al richtlijnen voor de eventuele overgangsperiode tussen 22 oktober en 31 maart 2020.

Daarin staat dat noch vrouwen die een abortus ondergaan, noch zorgwerkers die een abortus uitvoeren of erbij assisteren, strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Op dit moment kunnen artsen die in Noord-Ierland een abortus uitvoeren, wel strafrechtelijk vervolgd worden.

Bezwaar maken

Zorgwerkers met gewetensbezwaren tegen abortus zouden vrouwen moeten verwijzen naar informatie over waar zij wel een abortus kunnen krijgen.

Bovendien kunnen zij volgens de richtlijnen wel bezwaar maken tegen het feitelijk meewerken aan een abortus, maar niet tegen “ondersteunende, administratieve en managementtaken” die met de ingreep te maken hebben.

Bronnen: Catholic News Agency, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.