fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Noord-Italiaanse bisdommen nemen forse maatregelen tegen corona-virus

KN Redactie 25 februari 2020
image
Een vrouw checkt haar telefoon bij het Scala in Milaan. Het aartsbisdom Milaan schortte alle publiek toegankelijke Missen tot nader order op. Foto: CNS Photo - Flavio Lo Scalzo, Reuters

Drie grote Noord-Italiaanse bisdommen hebben drastische maatregelen doorgevoerd in een poging om verdere verspreiding van het corona-virus te voorkomen.

Het aartsbisdom Milaan liet zondag weten dat alle publiek toegankelijke Missen tot nader order zijn opgeschort. Daarmee wil het voldoen aan de voorzorgsmaatregelen van het Italiaans ministerie van Volksgezondheid.

Milaan is de hoofdstad van de regio Lombardije, waar ten minste 167 bevestigde gevallen van infectie met het corona-virus zijn gemeld.

Patriarchaat Venetië: openbare Missen opgeschort

Ook het patriarchaat van Venetië nam maatregelen. In Veneto, de regio waarvan Venetië hoofdstad is, waren er maandag 27 bevestigde gevallen van infectie met het virus bekend.

Patriarch Francesco Moraglia liet zondag weten dat alle openbare Missen en andere bijeenkomsten van geloven ten minste tot en met 1 maart zijn opgeschort.

Kerken open voor kleine groepjes gelovigen

Ook de Aswoendagviering en de uitvaartmissen in zijn bisdom vallen daaronder. Wel zijn er priesters beschikbaar om de lichamen van overledenen in het bijzijn van hun naaste familieleden te zegenen.

Wel moedigde de patriarch priesters aan om kerken open te houden zodat kleine groepjes gelovigen om beurten kort kunnen komen bidden.

San Marco-basiliek dicht

Een uitzondering daarop vormt het historische centrum van Venetië, aldus Moraglia. De beroemde San Marco-basiliek blijft voorlopig gesloten.

De diaconale activiteiten van het patriarchaat, zoals maaltijden en slaapplekken voor armen en daklozen, gaan wel gewoon door, maakte hij bekend, maar met de nodige voorzorgsmaatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Dom van Milaan twee dagen dicht voor toeristen

Ook het aartsbisdom Milaan meldde dat kerken open blijven voor privaat gebed. In het bisdom kunnen verder ook uitvaarten en huwelijken worden gehouden, maar alleen in klein gezelschap.

De beroemde Dom van Milaan was gisteren en vandaag gesloten voor toeristen, in afwachting van verdere instructies van de overheid en het bisdom. Enkel de ruimte waar mensen rustig kunnen bidden is open gebleven.

Basiliek Antonius van Padua: geen Missen

Elders in de regio Veneto hebben de franciscanen de Missen en gebedsdiensten in de basiliek van Antonius van Padua opgeschort. De kerk is een bedevaartsplek omdat haar naamgever er begraven ligt. De basiliek blijft open voor pelgrims en toeristen, maar de franciscanen vragen hen om niet in groten getale tegelijk bijeen te komen.

Aartsbisdom Turijn: wel Missen, geen catechese

In de regio Piemonte heeft het aartsbisdom Turijn alle catecheselessen en andere publieke bijeenkomsten geschrapt. De Missen gaan wel door, maar de priesters is opgedragen om alle wijwatervaten en -bakjes te legen en de communie alleen in de hand uit te reiken.

Wat Aswoensdag betreft, stelde het bisdom dat “de as direct op het voorhoofd van de gelovigen wordt gelegd zonder enig fysiek contact en er zullen geen vieringen voor kinderen zijn om hun gezondheid te beveiligen”.

Vaticaan: nog een bijzondere voorzorgsmaatregelen

In de Midden-Italiaanse regio Lazio, waar Rome en het Vaticaan onder vallen, waren maandag drie gevallen van infectie met corona bevestigd. Noch het regiobestuur, noch het Vaticaan had tot die dag speciale voorzorgsmaatregelen aangekondigd.

Bron: Catholic News Service

Lees meer:

Katholieken op veel plekken ter wereld in actie rond corona-virus