<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Noors Hooggerechtshof stelt gewetensbezwaarde arts in gelijk

KN Redactie 17 oktober 2018
image
Katarzyna Jachimowicz. (Foto: gosc.pl)

Het Noorse Hooggerechtshof heeft bevestigd dat een Poolse arts in haar recht stond toen zij weigerde tegen haar geweten in te handelen.

Katholieke arts

De sinds 2010 in Noorwegen werkzame Poolse Katarzyna Jachimowicz werd in december 2015 ontslagen als huisarts in een gezondheidskliniek in Sauherad, een plaats op 90 kilometer ten zuidwesten van Oslo. Bij haar aanstelling had de katholieke arts laten weten nooit handelingen te zullen verrichten die tegen haar geweten ingaan.

Nieuwe wet

Het ontslag gebeurde op grond van een nieuwe wet die medici verbiedt te weigeren anticonceptie te verstrekken. Concreet ging het bij Jachimowicz om het plaatsen van spiraaltjes die een abortieve werking hebben op een bevruchte eicel.

Rechter erkende bezwaar niet

Waar drie ander artsen om die reden zelf ontslag namen, liet Jachimowicz het op een proces aankomen. Het eerste verloor zij omdat de rechter haar bezwaar tegen de abortieve werking van het spiraaltje niet wilde erkennen. De nieuwe wet erkent namelijk wel het recht rechtstreekse abortus te weigeren.

Fundamentele rechten geschonden

Vorig jaar werd zij echter in hoger beroep in het gelijk gesteld. Het Hof oordeelde dat haar fundamentele rechten waren geschonden en dat het ontslag onwettig was. Daarop gingen de Noorse gezondheidsautoriteiten in beroep bij het Hooggerechtshof.

Stap in de goede richting

Volgens Jachimowicz’ advocaat is het oordeel goed nieuws voor alle gewetensbezwaarden.
“Het besluit van het Hooggerechtshof is een belangrijke stap in de goede richting, niet alleen voor artsen, maar voor gelovige mensen in alle beroepen. Het oordeel beschermt een van de meest fundamentele rechten, het recht om te handelen in overeenstemming met de persoonlijke overtuiging.” (KN/LSN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.