fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Nuntius: Syrische wapenstilstand houdt voor groot deel stand

KN Redactie 12 maart 2016
image
Syrische vluchtelingen in een kamp in de Bekaa-vallei in Libanon. (Foto: AP)

De wapenstilstand in Syrië houdt verregaand stand. Dat zei de Vaticaanse nuntius, aartsbisschop Mario Zenari, vrijdag tegen TV2000.

In de afgelopen twee weken waren in Damascus geen geschut en geen jachtbommenwerpers te horen, aldus mgr. Zenari. Op andere plekken is de wapenstilstand breekbaar en dekt deze niet alles.

Oorlogsmoe

Los van de rust in Damascus gaat het lijden in de rest van het land door, vertelde de nuntius. De Syriërs zijn oorlogsmoe.

‘Meer dan tienduizend kinderen’ dood

“Meer dan tienduizend kinderen hebben in dit conflict hun leven verloren. Huizen, infrastructuur, fabrieken, scholen en ziekenhuizen zijn vernietigd. Allen wensen dat men het geweld beëindigd en aan de onderhandelingstafel gaat zitten.”

Verkiezingen

Over het voorstel van VN-gezant Staffan de Mistura om binnen achttien maanden verkiezingen in het land te houden, zei de aartsbisschop dat dit wenselijk is, maar dat de weg erheen steil is.

Eerste stappen

De internationale gemeenschap en de VN-gezant zouden er volgens mgr. Zenari in ieder geval goed aan doen, datums vast te stellen.

Belangrijk is dat er snel vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen. Ook als de weg lang is, begint die altijd met de eerste stappen, aldus de Vaticaanse diplomaat.

‘Een van de merkwaardigste wapenstilstanden’ ooit

Midden-Oostencorrespondent Martin Janssen omschreef de wapenstilstand onlangs in Katholiek Nieuwsblad als “een van de merkwaardigste wapenstilstanden die de wereld ooit heeft gezien”.

Zo geldt deze niet “voor Islamitische Staat (IS) en het aan al-Qaeda gelieerde Jabhat al-Nusra, die echter samen meer dan 50% van het Syrische grondgebied controleren” en heeft volgens Janssen maar een heel beperkt deel van de in het land aanwezige milities ermee ingestemd. (KNA/KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.