Er moet een einde komen aan de plaag van huiselijk geweld waar “bijna elk gezin” onder te lijden heeft.
“Het is een zorg voor de gezinnen, voor de samenleving en boven alles voor de Kerk en wij kunnen niet zwijgen”, aldus aartsbisschop Obbo. Hij hekelt het geweld tussen echtgenoten, kindermishandeling en misbruik. “Jonge meisjes kunnen in deze samenleving niet vrij leven.”
Met zijn priesters, religieuzen en catecheten probeert mgr. Obbo het geweld “tot nul te reduceren”. In elk dekenaat is een aanspreekpunt ingericht om de campagne te coördineren en in elke parochie zijn commissies voor huiselijk geweld opgericht.
Die proberen zowel slachtoffers als daders te helpen te verzoenen, de oorzaken te achterhalen en oplossingen te zoeken.
“Wij hebben gezinnen die zelf huiselijk geweld hebben gekend en dat te boven zijn gekomen, zich verzoend hebben. Zij getuigen tegenover anderen en geven op verschillende plaatsen voorlichting”, aldus de aartsbisschop.
De campagne maakt ook gebruik van radioprogramma’s en schakelt zo nodig de politie in om daders aan te pakken.
Huiselijk geweld kan niet alleen worden toegeschreven aan armoede, aldus Obbo. Het wordt een “manier van leven” voor mensen die hun persoonlijke situatie niet aankunnen en niet tevreden zijn met zichzelf. “Dat frustreert.”
Tijdens de Gezinssynodes is het thema huiselijk geweld door verschillende bisschoppen op de agenda geplaatst. Er begint steeds meer aandacht voor te komen. Obbo’s Oegandese collegabisschop John Baptista Odama van Gulu sprak tijdens de Gezinssynode over “het lijden van kinderen, maar nog meer van hun moeders die in een situatie van spanning en pijn worden geduwd.”
Daarbij vertelde hij er in zijn eigen leven ook mee te maken te hebben gehad. “Ik heb ermee geleefd en ik zou willen dat het niet meer voorkwam. Niet alleen in ons land, maar in geen enkel deel van de wereld”, aldus aartsbisschop Odama. (KN/CNA)