fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Oekraïense prelaat blijft bij kritiek op ontmoeting paus en patriarch

KN Redactie 25 februari 2016
image

Het hoofd van de Oekraïens katholieke Kerk heeft opnieuw kritiek geleverd op de ontmoeting tussen paus Franciscus en de patriarch van Moskou, Kirill.

Wel zegt grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek dat hij geraakt is door de toespeling die paus Franciscus maakte op de vriendschap met hem, tijdens een recente persconferentie.

Halve waarheid

De kritiek van Svevtsjoek betreft delen van de gezamenlijke verklaring die paus en patriarch na hun historische ontmoeting op Cuba hebben afgelegd. Daarin lijken zij het bestaan van geünieerde, met Rome herenigde Kerken van een andere ritus gezamenlijk te betreuren. Volgens de grootaartsbisschop voelen velen van zijn kudde “zich verraden door het Vaticaan, teleurgesteld door het halvewaarheids-karakter van dit document, en zien zij het als indirecte steun door de Apostolische Zetel voor de Russische agressie tegen Oekraïne. Ik kan deze gevoelens zeker begrijpen.”

Deuren van barmhartigheid

Toen paus Franciscus op 17 februari uit Mexico terugkeerde naar Rome, sprak hij over zijn vriendschap met grootaartsbisschop Sjevtsjoek die dateert van toen zij beiden in Argentinië als geestelijken actief waren. De woorden van de paus waren “waarlijk het openen van de deuren van barmhartigheid” zei de Oekraïense prelaat tegen CNS. “Hij nodigt ons uit onze stemmen te matigen. Je kunt schreeuwend geen dialoog voeren.”

Echte dialoog

Tegelijk volhardde Sjvtsjoek in zijn kritiek op de gezamenlijke verklaring. Volgens hen is het document “niet het woord van God, het is geen pagina van het H. Evangelie” maar “slechts gereedschap om een echte, oprechte dialoog op te starten.” (KN/Catholic Culture)