fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Brief van de paus aan Oekraïners: ‘Jullie pijn is mijn pijn’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 28 november 2022
image
De negenjarige Yuliia Zaika loopt op 8 november 2022 met haar kat door het vernielde dorp Moshchun bij Kiev. Paus Franciscus schrijft in een brief aan de Oekraïners over zijn bewondering voor de moed van het volk en spreekt zijn nabijheid uit. Foto: CNS - Murad Sezer, Reuters

Paus Franciscus betuigt het Oekraïense volk van zijn nabijheid in een brief. Hij wijst hen daarin op de “geboorte van Jezus, de vredevorst” waar in Adventstijd naar uitgezien wordt. “Moge hij de terechte verwachtingen van jullie harten vervullen, jullie wonden genezen en jullie zijn troost geven.”

De brief, die op 24 november gedateerd is, komt precies negen maanden nadat Rusland Oekraïne binnenviel. Tegelijkertijd staat Oekraïne aan de vooravond van de negentigste verjaardag van de Holodomor. Deze hongersnood, die werd veroorzaakt door Sovjetleider Jozef Stalin, leidde tot de dood van miljoenen Oekraïners.

Nobel en gemarteld volk

“In deze zee van kwaad en verdriet, negentig jaar na de verschrikkelijke genocide van de Holodomor, heb ik ontzag voor jullie goede hartstocht”, schrijft de paus. “Ondanks de enorme tragedie die het doormaakt, geeft het Oekraïense volk nooit op, noch geeft ze toe aan medelijden. De wereld is getuige van een moedig en sterk volk, een volk dat lijdt en bidt, rouwt en worstelt, weerstand biedt en hoopt: een nobel en gemarteld volk.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

In zijn brief erkent paus Franciscus hoe de mensen leven met het “onheilspellende gebrul van explosies en het onheilspellende geluid van sirenes” sinds Rusland eind februari de oorlog begon, evenals hoeveel mensen, vooral vrouwen en kinderen, gedwongen moesten vluchten.

“Jullie steden worden geteisterd door bommen, terwijl de regen van raketten dood, vernietiging en pijn, honger, dorst en kou veroorzaakt”, schrijft hij. “Langs jullie grote rivieren stromen elke dag rivieren van bloed en tranen.”

Kruis

De paus verzekert de Oekraïners dat hij voortdurend voor hen bidt. “Ik wil mijn tranen bij die van jullie voegen en vertellen dat er geen dag is dat ik niet dicht bij jullie ben en jullie niet in mijn hart en in mijn gebeden draag. Jullie pijn is mijn pijn.”

image
Paus Franciscus houdt met allerlei Oekraïense regerings- en kerkleiders contact. Zo ook met aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk van het bisdom Kyiv-Halych, die hij op 7 november 2022 in Rome verwelkomde. Foto: CNS - Vatican Media

“In het kruis van Jezus zie ik vandaag jullie die lijden onder de terreur die door deze agressie wordt ontketend”, vervolgt de paus. “Ja, het kruis dat de Heer martelde, leeft weer in de martelingen die zijn gevonden op de lijken in de massagraven die in verschillende steden zijn ontdekt. Het leeft in die en in zoveel andere bloedige beelden die onze ziel zijn binnengedrongen, die ons doen uitroepen: ‘Waarom? Hoe kunnen mensen andere mensen zo behandelen?’”

Kira, Lisa en honderden andere kinderen

Paus Franciscus onderhoudt regelmatig contact met verschillende Oekraïense regering- en kerkleiders, zo ook met enkele echtgenotes van Oekraïense soldaten. In zijn brief haalt hij heel concrete verhalen aan.

“Ik huil met jullie mee voor elke kleine die door deze oorlog zijn of haar leven heeft verloren, zoals Kira in Odessa, zoals Lisa in Vinnytsia en zoals honderden andere kinderen: in elk van hen is de hele mensheid verslagen.”

Moeders worden geconfronteerd met dood, deportatie en ontheemding, schrijft de paus, waarbij hij opmerkt dat “de pijn van Oekraïense moeders niet te overzien is”.

https://www.kn.nl/donaties/

Ook toont hij compassie met de jongvolwassenen die in plaats van hun dromen na te streven worden gedwongen het land te verdedigen en hun “handen aan de wapens te houden”.

Hij zegt verder de Oekraïense priesters en religieuzen dankbaar te zijn voor hun nabijheid, troost, en hulp aan het volk.

Herstel en hoop

In een gebed voor de politieke leiders van Oekraïne wijst de paus op de zware last om te regeren “in tragische tijden”. Hij bidt om beslissingen die tot vrede zullen leiden en voor het herstel van het land en zijn economie, vooral nu Rusland zich richt op de vernieling van de Oekraïense infrastructuur, met name het elektriciteitsnet.

Ook al kan de winterkou het lijden verergeren, schrijft de paus, toch hoopt hij dat de Adventstijd de bevolking hoop en troost zal bieden.