<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

‘Gij zult niet doden’: Oekraïense orthodoxen maken zich los van patriarchaat Moskou

Selinde van Dijk-Kroesbergen 31 mei 2022
image
Patriarch Kirill van Moskou op 10 april 2022 tijdens een Goddelijke Liturgie. De Oekraïense orthodoxen die hem als het hoofd van hun Kerk zagen, hebben de banden met het patriarchaat van Moskou verbroken. Foto: CNS - Oleg Varaov - persdienst patriarchaat, via Reuters

De orthodoxe Kerk in Oekraïne die onder het patriarchaat van Moskou viel, heeft de banden met de Russisch-orthodoxe Kerk verbroken. De Raad van de Oekraïens-orthodoxe Kerk liet vrijdag weten dat ze zich niet kan vinden in de steun van patriarch Kirill voor de Russische invasie van Oekraïne. De bisdommen op de Krim en in Donetsk en Loehansk verbreken de banden met Moskou niet.

Het resultaat van dit besluit is dat er nu drie Oekraïens-orthodoxe Kerken zijn: de Oekraïens-orthodoxe Kerk onder het patriarchaat van Moskou, de daarvan afgescheiden Oekraïens-orthodoxe Kerk en de autocefale orthodoxe Kerk van Oekraïne, die begin 2019 erkend werd door het patriarchaat van Constantinopel.

‘Gij zult niet doden’

De Raad van de Oekraïens-orthodoxe Kerk onder leiding van metropoliet Onufri, ziet de oorlog als een schending van Gods gebod ‘Gij zult niet doden’. Zij roept daarom ook Rusland en Oekraïne op om de vredesonderhandelingen voort te zetten en zo verder bloedvergieten te stoppen.

De Raad gaf verder aan dat ze alle vluchtelingen, ook in het buitenland, wil bijstaan “om hun geloof, cultuur, taal en orthodoxe identiteit verder te ontwikkelen en te behouden”.

Gebrek aan eenheid

De afgelopen maanden zijn al honderden parochies overgestapt van de Oekraïens-orthodoxe Kerk die verbonden is met Moskou, naar de autocefale orthodoxe Kerk van Oekraïne.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Door de breuk met het patriarchaat van Moskou hoopt de Oekraïens-orthodoxe Kerk te voorkomen dat nog meer parochies overstappen naar de autocefale Kerk.

De Raad sprak op 27 mei “diepe spijt uit over het gebrek aan eenheid in de Oekraïense Orthodoxie”, en zei dat het “bijzonder teleurstellend” was dat de toekenning van zelfbestuur aan de OCU “misverstanden verdiepte en leidde tot fysieke confrontatie”. De Raad hoopt dat de dialoog weer wordt hervat.

Spirituele eenheid blijft

Patriarch Kirill reageerde zondag tijdens een preek door zijn begrip te tonen voor de breuk. Hij voegde er aan toe dat “de spirituele eenheid van ons volk” niet vernietigd kan worden, ondanks het feit dat “boze geesten” de orthodoxen in Rusland en Oekraïne proberen te verdelen. “Ze zullen niet slagen”, aldus Kirill.

Een dag eerder zei metropoliet Hilarion, de ‘buitenlandminister’ van het patriarchaat van Moskou, dat er “vanuit canoniek oogpunt niets verandert” in de betrekkingen tussen de Russisch- en Oekraïens-orthodoxen.

Hilarion sprak zijn spijt uit “voor deze niet gemakkelijke en conflictueuze tijd, waarin het geloof van veel mensen verzwakt, velen in een depressie belanden en miljoenen mensen vluchtelingen worden, binnen of buiten Oekraïne”. Toch “dragen wij geen verantwoordelijkheid voor militaire acties of politieke beslissingen. Wij zijn verantwoordelijk voor onze Kerk”, zei hij, eraan toevoegend dat hij bidt dat er eenheid komt.

Bronnen: Asianews, CNA, Kerknet

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.