De Oekraïense Olena Punda is dankbaar voor haar roeping. Die stelt haar in staat om “dag en nacht” alles te geven voor de slachtoffers van haar door oorlog verscheurde land.
Voordat Olena Punda de maagdenwijding ontving, was ze lid van een kloosterorde die zich zeer actief inzette voor de armen. Ze voelde echter “een roeping tot een nog persoonlijkere relatie met God, vooral in gebed”. En dus trad ze uit om haar gebedsleven “meer ruimte en tijd” te geven.
Ze begon vervolgens na te denken over een leven als godgewijde maagd. Het gebruik van maagden die zich volledig aan Christus toewijden en een leven van kuisheid en gebed leiden stamt uit de tijd van de apostelen. Het gaat om een mystiek huwelijk met Christus. De roeping kent dus een lange geschiedenis, maar kwam in de schaduw te staan van het godgewijde leven in kloosterordes.
In 1970 kondigde paus Paulus VI een nieuwe liturgische ritus af voor de wijding van godgewijde vrouwen die ‘in de wereld’ leven. In 2018 verscheen er een nieuwe Vaticaanse richtlijn over de orde van gewijde maagden, de instructie Ecclesiae sponsae imago (‘Het beeld van de Kerk als bruid’).
Olena Punda legde na een tijd van overweging en vorming haar geloften af in het bisdom Odessa-Simferopol en woont en werkt nu in de historische havenstad Odessa, gelegen aan de Zwarte Zee. Punda, die alleen woont, begint haar dag om 5 uur ’s ochtends met gebed in haar huis, waar – met bisschoppelijke toestemming – een tabernakel aanwezig is.
Daarna gaat ze naar de kathedraal van de Tenhemelopneming van de Heilige Maagd Maria in Odessa. Het Mariabeeld op het hoofdaltaar van die kathedraal ontving in augustus 2022 een pauselijke kroon – acht maanden na de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne, die de in 2014 begonnen aanvallen voortzette.
De dagelijkse Mis wordt gevolgd door een ochtendgebed met “alle priesters van de kathedraal”, gevolgd door een groepsontbijt. “We delen de Eucharistie en de tafel”, aldus Punda. Daarna begint haar werkdag. Punda biedt administratieve ondersteuning aan bisschop Stanislav Shyrokoradiuk en maakt samen met hem en alle andere bisdommedewerkers lange uren om het bisdom soepel te laten draaien, ook nu de oorlog voor een groot aantal humanitaire en geestelijke uitdagingen heeft gezorgd.
“Toen de oorlog begon, veranderde ons leven en werd onze bediening uitgebreid”, vertelt Punda. Naast de algemene administratieve werkzaamheden coördineert ze inmiddels ook verschillende liefdadigheidsprojecten van het bisdom. “We reiken de helpende hand aan minderbedeelden en degenen die hebben geleden onder de oorlog.”
Punda geeft toe dat het “soms gevaarlijk is” om naar bepaalde plekken in het bisdom te gaan vanwege de ligging van het bisdom, deels op de door Rusland geannexeerde Krim, en de aanvallen van Rusland op burgerdoelen in en rond Odessa.
Toch trekt Punda er steeds weer op uit, omdat “er mensen zitten die door niemand bereikt worden. Zij hebben basisbehoeften nodig als voedsel, toiletspullen en schoonmaakproducten.”
“Het is God die mij kan gebruiken in de tijd die Hij nodig heeft.”Tweet dit!
De godgewijde maagd ziet dat niet alleen op het platteland, maar ook in Odessa zelf en de andere steden in het bisdom de nood hoog is. Die plaatsen, zegt ze, “zitten vol ontheemden die geen middelen hebben om te overleven. Er komen talloze mensen naar onze gemeenschap voor alles wat we ze maar kunnen geven.”
Nu de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne bijna drie jaar gaande is, “is er veel te doen” om de mensen die lijden te helpen, aldus Punda. Haar roeping als gewijde maagd stelt haar op een unieke manier in staat om de Kerk bij te staan in die missie. “Het is belangrijk op een speciale manier, omdat je alles van jezelf kunt geven, dag en nacht, als de nood aan de man komt”, zegt Punda.
“Een vrouw of man met kinderen heeft zoveel zorgen, en ze hebben niet per se de mogelijkheid om zich volledig aan dat soort dienstbaarheid te geven.” Uiteindelijk is haar roeping een genade, ziet ze. “Het is God die mij kan gebruiken in de tijd die Hij nodig heeft, waar Hij wil en voor wie Hij wil.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.