Scènes van een oorlog op televisie zien is één ding, “deze realiteit aanraken is iets anders”, zei aartsbisschop Paul Gallagher, de Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken, vrijdag op de persconferentie waarmee hij een driedaags bezoek aan Oekraïne afrondde.
De aartsbisschop bezocht van 18 tot 20 mei Lviv, Kiev en de omliggende voorsteden. Hij sprak er met bisschoppen van de Latijns- en oosters-katholieke Kerken, evenals met lokale en nationale regeringsfunctionarissen. In Boetsja bad hij bij een voormalig massagraf.
Op de persconferentie met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, zei aartsbisschop Gallagher dat zijn bezoek bedoeld was om de nabijheid van de paus en het Vaticaan tot het Oekraïense volk te tonen, “vooral in het licht van de Russische agressie”.
Paus Franciscus en zijn naaste medewerkers “lijden enorm onder de vele doden, alle soorten geweld, de verwoesting van steden en infrastructuur, de scheiding van zoveel families en de miljoenen ontheemden en vluchtelingen”, zei de aartsbisschop.
Gallagher zei dat hij het een “gruwel” vond wat mannen elkaar en burgers aandoen. “Het is hartverscheurend. En wij zijn getuigen van het lijden en het martelaarschap van dit land.”
Het aanhoudende conflict maakt iedereen bewust van zijn beperkte vermogen om “onmiddellijke manieren te vinden om dit zinloze conflict te beëindigen”, zei hij. “Geloof in God en in de mensheid dwingt ons echter om te volharden in het nastreven van vrede door gebed, woorden en daden en niet gemakkelijk te bezwijken voor de enorme uitdagingen.”
Het bezoek, zei hij, stelde hem in staat “de wonden van het Oekraïense volk aan te raken en hun hartstochtelijke pleidooi voor vrede te horen”.
Aartsbisschop Gallagher bedankte de regering, de katholieke Kerken en hun Caritas-organisaties en de andere Kerken en religies van het land voor hun “inzet voor vrede en solidariteit”. Hij zei te bidden dat “de gezamenlijke inspanningen van de hele wereld spoedig een einde zullen maken aan vernietiging en dood”.
De dag ervoor reageerde Gallagher nog op de aanhoudende druk op de paus om de Rusland en president Vladimir Poetin met naam en toenaam te noemen. Hij zei hierover: “De paus heeft een universele missie. Hij moet te allen tijde rekening houden met alle volkeren en hun welzijn zoeken.”
Tegelijkertijd probeert de paus het Oekraïense volk zo krachtig mogelijk te verdedigen, zei de aartsbisschop. “De Heilige Stoel blijft zich volledig inzetten voor de territoriale integriteit van Oekraïne.” Ook zei Gallagher dat het Vaticaan en paus Franciscus bereid zijn alles te doen wat in hun vermogen ligt om de oorlog te beëindigen.
Dat betekent dat de Heilige Stoel haar diplomatieke contacten met de Oekraïense autoriteiten voortzet, evenals enig contact met Moskou via de ambassade van Rusland bij de Heilige Stoel, verklaarde de aartsbisschop.
Het Vaticaan blijft ook mensen en organisaties aanmoedigen om humanitaire hulp te sturen en de internationale gemeenschap eraan te herinneren dat mensen in Oekraïne blijven lijden. De paus zet dus zijn initiatieven, zijn gebedsmomenten en zijn openbare oproepen voor vrede voort, aldus Gallagher.
Bron: Catholic News Service