<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Het Vaticaan gaf vorig jaar 2 miljoen euro aan hulp voor Oekraïne

Selinde van Dijk-Kroesbergen 26 januari 2023
image
Kardinaal Konrad Krajewski en aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk van Kiev-Halych bezochten op 10 maart 2022 Oekraïense vluchtelingen in Lviv. Een vijfde van al het Vaticaanse liefdadigheidsgeld in 2022 ging naar hulp in Oekraïne. Foto: CNS – Grieks-katholieke kerk van Oekraïne

Van de 9,8 miljoen euro die het Vaticaan in 2022 aan liefdadigheid uitgaf, ging ongeveer een vijfde naar humanitaire hulp in Oekraïne. Nog eens 2 miljoen euro ligt al klaar om verdere hulp in dit land te bieden.

Kardinaal Konrad Krajewski, de pauselijke aalmoezenier die aan het hoofd staat van het Dicasterie voor Diensten aan Liefdadigheid, vertelde onlangs aan persbureau OSV News dat de extra reserves voor Oekraïne klaarliggen omdat “de oorlog nog steeds gaande is en mensen wat meer moe zijn om hulp te bieden bij een langdurig conflict”.

Mensen in nood

Naast 2 miljoen euro voor Oekraïne besteedden de pauselijke liefdadigheidsfondsen nog eens 7,8 miljoen euro aan medische voorraden, voedsel, sanitaire voorzieningen en onderdak voor mensen in nood elders in de wereld.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het geld wordt naar behoefte verdeeld via pastoors hier in Rome, aangezien de Heilige Vader bisschop van Rome is. Verder verdelen parochiepriesters de hulp in Italië en pauselijke ambassadeurs verdelen het over de hele wereld”, vertelt kardinaal Krajewski.

“We helpen ziekenhuizen, kloosters en stichtingen die voor behoeftigen en armen zorgen”, vervolgt de kardinaal. Iedereen die voorraden of geld nodig heeft, kan daar bij de paus of de nuntius in zijn land vragen. “Wanneer de aanvraag wordt aanvaard, helpen we”, aldus Krajewski. Maar, zo voegt hij eraan toe “het is alleen mogelijk dankzij mensen van goede wil”.

Concrete hulp en extra vreugde

De Vaticaanse hulp aan Oekraïne is heel concreet. Zo wordt er diesel van gekocht voor stroomgeneratoren. Die zijn nodig voor de online schoollessen die kinderen krijgen en om te koken. Er worden ook voedselpakketten, kleding en medicijnen uitgedeeld.

image
Verwoeste huizen en auto's in Izium, in de regio Kharkiv in Oekraïne op 20 september 2022. Oekraïense strijdkrachten wisten Izium in september te bevrijden. Foto: CNS - Gleb Garanich, Reuters

Soms brengen de vrachtwagens uit Rome wat extra vreugde: “Soldaten eten maandenlang voornamelijk ingeblikt voedsel. Toen er een lading panettone (Italiaans zoet kerstbrood, red.) van de paus kwam, gaf dat hun een waar feestgevoel”, vertelt hulpbisschop Jan Sobilo van Kharkiv-Zaporizhzhya aan OSV News.

Vijf reizen

Paus Franciscus benoemde kardinaal Krajewski in 2013 tot pauselijke aalmoezenier. Sinds juni 2022 is de kardinaal ook prefect van het dicasterie. In zijn rol als aalmoezenier reisde Krajewski in 2022 vijf keer naar het door oorlog verscheurde Oekraïne.

Tijdens de tweede reis leverde de aalmoezenier een door paus Franciscus geschonken en gezegende ambulance af aan een ziekenhuis in Lviv. Toen Krajewski met Pasen voor de derde keer het land bezocht, schonk hij een ambulance aan een ziekenhuis in Kiev. Hij bezocht toen ook de pas ontdekte massagraven in Bucha.

Half september bezocht de kardinaal Oost-Oekraïne en ontsnapte hij aan beschietingen terwijl hij voorraden uitdeelde met bisschop Sobilo in. De volgende dag bezocht hij massagraven in de oostelijke stad Izyum. De laatste reis die kardinaal Krajewski in 2022 naar Oekraïne maakte, was voor Kerstmis, toen hij hielp bij de levering van thermische kleding.

‘Stop deze waanzin’

Zuster Renate Jurczak, die een huis voor alleenstaande moeders in Kharkiv runt, zegt tegen OSV News blij te zijn met de bereidheid van mensen overal ter wereld om degenen te helpen die niets meer hebben. De nabijheid van de paus zelf vindt ze geruststellend.

https://www.kn.nl/donaties/

“Ik probeer sterk te blijven”, zegt ze. “Wat me depressief maakt, is wanneer ik ergens heen ga waar ik een jaar geleden huizen vol liefde zag en nu ruïnes zie. Soms vraag ik God: ‘Stop alsjeblieft deze waanzin’, en het enige dat me op de been houdt, is dat er niets onmogelijk is voor mijn Heer.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.