Kardinaal Matteo Zuppi arriveerde maandag in Kiev om de vredesmissie uit te voeren die paus Franciscus hem heeft toevertrouwd. Volgens het Vaticaan draait de missie niet om rechtstreekse bemiddeling, maar om “het creëren van een klimaat dat kan helpen bij het bereiken van een vreedzame oplossing”.
Het Vaticaan liet op 5 juni weten dat Zuppi twee dagen in de hoofdstad van Oekraïne zal doorbrengen “om diepgaand te luisteren naar de Oekraïense autoriteiten”. Hij zal met hen praten over de mogelijkheden om vrede te bereiken en “humanitaire gebaren te ondersteunen die de spanningen kunnen helpen verlichten”.
Tijdens het bezoek van 5 en 6 juni zal Zuppi naar verwachting een ontmoeting hebben met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kulebas, de Oekraïens-katholieke aartsbisschop Sviatoslav Shevchuk en mogelijk ook met president Volodymyr Zelensky. Het Vaticaan geeft geen details vrij over het exacte schema van de kardinaal.
Paus Franciscus vroeg de Italiaanse kardinaal vorige maand om als pauselijke gezant te dienen om “paden van vrede” tussen Rusland en Oekraïne bloot te leggen.
Zuppi, de aartsbisschop van Bologna en voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, heeft sterke banden met de gemeenschap Sant’Egidio, de katholieke lekenbeweging die naast hulp aan armen ook actief is als vredesorganisatie.
Zo was Sant’Egidio betrokken bij vredesonderhandelingen in landen als Mozambique, Zuid-Soedan, Congo, Burundi en de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Begin mei kwam naar buiten dat een Vaticaanse vredesmissie in de maak was, toen paus Franciscus daarover sprak tijdens zijn terugvlucht van zijn bezoek aan Hongarije. Niet lang na de ontmoeting tussen de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en paus Franciscus op 13 mei, werd bekendgemaakt dat de leiding over de missie aan Zuppi was toevertrouwd.
De Vaticaanse staatssecretaris, kardinaal Pietro Parolin, heeft sindsdien verduidelijkt dat de missie van Zuppi geen bemiddeling als onmiddellijk doel heeft.
“Kiev zou op dit moment niet klaar zijn voor bemiddeling in de strikte zin van het woord”, aldus Parolin. “Directe bemiddeling is echter niet het doel van deze missie; dat doel is eerder het creëren van een klimaat dat kan helpen bij het bereiken van een vreedzame oplossing.”