fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Katholiek festival biedt Oekraïense jongeren een adempauze van oorlogsgeweld

KN Redactie 4 augustus 2022
image
Jongeren maken muziek met een van de paters op het Adem des Levensfestival in Oekraïne. De organisatoren hopen jonge mensen een hart onder de riem te steken in het door oorlog verscheurde land. Foto: YouTube - Vatican News

Ondanks de oorlog kon een katholiek jongerenfestival in Oekraïne toch doorgaan. Het Adem des Levensfestival stond in het teken van gebed en oorlogsstress: “Dit helpt ons het geloof levend te houden dat God overwint.”

De oorlog in Oekraïne gaat maar door. Wie er rechtstreeks mee te maken heeft, wordt geconfronteerd met een eindeloze stroom negatief nieuws en vreselijke beelden. Tijdens de zomermaanden organiseren verschillende rooms-katholieke en Grieks-katholieke parochies daarom kampen, bedevaarten en ontmoetingen voor jonge Oekraïeners, waarbij de nodige veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Adem des Levens

In Tyvriv, een dorp in Centraal-Oekraïne, organiseerden de missionaire oblaten van Maria Onbevlekt Ontvangen van 27 tot 31 juli het jongerenfestival Adem des Levens. In een interview met Vatican News legt pater Vadym Dorosh uit dat dit evenement sinds 2009 elk jaar wordt gehouden.

In andere jaren kwamen er tot wel tweehonderd jongeren. Het gebruikelijke programma omvatte gebed, verschillende workshops en een christelijk muziekconcert.

“We hebben er lang over nagedacht of we het festival dit jaar wel zouden houden”, legt pater Vadym uit. “Aan de ene kant wilden we de veiligheid van de jongeren niet in gevaar brengen, maar aan de andere kant weten we dat dit evenement erg belangrijk voor hen is.” Daarom is ervoor gekozen de opzet aan te passen aan de oorlogssituatie: minder deelnemers en geen concert, maar meer gebed, buitenactiviteiten en bezinning.

Geloof levend houden

“Ik ben blij dat ik ondanks de oorlog toch heb kunnen deelnemen aan het festival”, zegt de 25-jarige Maria Teresa, die voor de vierde keer naar Tyvriv kwam. “In deze moeilijke tijden was het heel belangrijk om de ‘adem van het leven’ te voelen in de ontmoeting met andere jongeren en in de nabijheid van God.”

“Onze belangrijkste intentie moet liefde zijn.”
- Pater Vadym Dorosh

“Alleen al het feit dat dergelijke evenementen zelfs in zulke moeilijke tijden plaatsvinden, helpt ons om de hoop en het geloof levend te houden dat God overwint”, vervolgt ze. “Waarden als liefde en vriendschap winnen: niet het kwaad, oorlog en dood. Want Christus is opgestaan; Hij heeft de dood overwonnen. Dat was wat ik sterk voelde tijdens deze bijeenkomst.”

Stress en woede

Naast gebeden en sportactiviteiten boden de organisatoren de jongeren themabijeenkomsten. Zo sprak een psycholoog met hen over stress voorkomen en ermee omgaan. “Veel jongeren hebben de bomaanslagen aan den lijve ondervonden in bijvoorbeeld Marioepol of Kiev”, aldus pater Vadym. Ook de stad Vinnytsia, op twintig kilometer van de festivallocatie, werd onlangs beschoten, waarbij zeker twintig burgerdoden vielen en veel mensen gewond raakten.

Het is onvermijdelijk dat mensen verontwaardiging en woede voelen wanneer ze geconfronteerd worden met bruut geweld. De pater spreekt vaak met jonge mensen over de verleiding van woede. “Helaas kan haat soms zelfs ons hart vullen en kunnen we geen onderscheid meer maken tussen haat voor het kwaad en haat voor de persoon die dit kwaad doet”, zegt hij.

Vergeving

Tijdens het festival stonden de paters met de jongeren stil bij dit onderwerp in een lezing over het kruis. “We spraken over Jezus Christus die ook werd gemarteld, gegeseld en Zijn leven gaf. Zijn woorden aan het kruis waren: ‘Heer, vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen’”, legt pater Vadym uit.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“We wilden jonge mensen laten begrijpen wat vergeving is, en hen helpen begrijpen dat haat in feite onszelf opbrandt. We kunnen daar geen energie aan besteden omdat we ons vaderland moeten verdedigen en moeten doen wat we kunnen, ieder op zijn eigen plaats. Onze belangrijkste intentie moet liefde zijn.”