fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

‘Laat Christus winnen’: paus dringt aan op paasbestand Oekraïne

Selinde van Dijk-Kroesbergen 11 april 2022
image
Graven van gesneuvelde Oekraiense militairen op een begraafplaats in de plaats Chernihiv. Foto: CNS - Serhii Nuzhnenko, Reuters

“Laat de wapens neergelegd worden en laat het paasbestand beginnen”, zei paus Franciscus op Palmzondag tegen de toehoorders op het Sint-Pietersplein. Hij drong aan op een permanente wapenstilstand. Het Vaticaan overweegt intussen een pausbezoek aan Kiev.

“Niets is onmogelijk voor God. Hij kan zelfs een einde maken aan een oorlog waarvan het einde nog niet in zicht is, een oorlog die ons dagelijks gruwelijke slachtingen en afgrijselijke wreedheden tegen weerloze burgers laat zien. Laten we hiervoor bidden”, zei de paus aan het einde van de Mis van Palmzondag.1

Overwinning over zonde en dood

Paus Franciscus herinnerde de pelgrims aan de komst van Pasen. “We bereiden ons voor om de overwinning te vieren van de Heer Jezus Christus over zonde en dood – over zonde en dood – niet over iemand en tegen iemand anders.”

Hij drong aan op een paasbestand in Oekraïne. “Maar niet om meer wapens te leveren en de strijd weer op te pakken – nee – een wapenstilstand die zal leiden tot vrede, door echte onderhandelingen die zelfs bereid zijn tot enige opoffering voor het welzijn van de mensen. Trouwens, welke overwinning is er eigenlijk in het planten van een vlag op een puinhoop?”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De oorlog op wereldse wijze willen winnen “is de enige manier om te verliezen”, vervolgde hij. “Waarom laat je Hem niet winnen? Christus droeg zijn kruis om ons te bevrijden van de heerschappij van het kwaad. Hij stierf zodat leven, liefde en vrede zouden heersen.”

Pausbezoek

Of de paus zelf nog gaat proberen bij te dragen aan de beëindiging van de oorlog door een bezoek aan Kiev, wordt momenteel overwogen. Tijdens zijn reis naar Malta zei Franciscus onlangs tegen verslaggevers dat de optie van een bezoek “op tafel” ligt.

“Een reis is niet onmogelijk; het kan worden gedaan”, zei de Vaticaanse staatssecretaris, kardinaal Parolin, afgelopen donderdag. “Het is een kwestie van overzien welke gevolgen deze reis zou hebben en beoordelen of het echt zou bijdragen aan het beëindigen van de oorlog.”

‘Delicate’ relatie met Moskou

“De paus zou echter geen standpunt innemen ten gunste van de ene of de andere kant”, zei Parolin volgens Vatican News. Zoals tot nu toe steeds het geval was, veroordeelt paus Franciscus de verschrikkingen van oorlog zonder specifiek Rusland af te wijzen, om zo de mogelijkheid tot diplomatie open te houden.

https://www.kn.nl/donaties/

Bij de overwegingen voor een bezoek aan Kiev zal ook de “delicate” relatie van het Vaticaan met het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou meegewogen moeten worden, zei Parolin. Patriarch Kirill steunt de invasie van Oekraïne door Rusland.

Veiligheidsgaranties

Er zijn geen grote belemmeringen voor een pauselijk bezoek als het gaat om de veiligheid van de paus. Volgens de kardinaal geeft de Oekraïense regering voldoende garanties voor de veiligheid van de paus. Hij verwees hierbij naar recente bezoeken van andere leiders aan Kiev.

Boetsja

Gevraagd naar de burgerdoden in Boetsja en andere Oekraïense steden, zei kardinaal Parolin het “onverklaarbaar” te vinden “dat men op zo’n manier zou moeten uithalen tegen burgers”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Ik geloof echt dat deze episodes een keerpunt in deze oorlog markeren”, zei hij. “En ik hoop dat ze het in positieve zin markeren, dat wil zeggen dat ze iedereen doen nadenken over de noodzaak om zo snel mogelijk een einde te maken aan de gevechten, en niet dat ze hun standpunten verharden, zoals sommigen vrezen.”

Bronnen: CNS en CNA