<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Marioepol ‘zonder onderbreking’ gebombardeerd, getuigt gevluchte priester

Jonathan Luxmoore - OSV News 21 maart 2022
image
Een beschoten flatgebouw in Marioepol. De stad wordt al weken belegerd door Russische troepen, met duizenden doden tot gevolg. Foto: CNS Photo - Alexander Ermotsjenko, Reuters

“Wreedheden” kenmerken de bezetting van de Oekraïense stad Marioepol. Dat vertelde een gevluchte priester op een persconferentie van Kerk in Nood International. “Geen beelden kunnen ooit weergeven hoe het is om in deze oorlog verwikkeld te zijn.”

De beslissing om Marioepol te verlaten was voor de katholieke priester Pavlo Tomaszewski niet gemakkelijk, maar deze bleek onvermijdelijk toen de stad beschoten werd. De havenstad wordt al bijna een maand omsingeld door Russische troepen en ligt constant onder vuur. Volgens Oleksii Reznikov, Oekraïens minister van Defensie, zou het aantal slachtoffers in de stad de twintigduizend naderen.

Persconferentie

“Ze bombardeerden en beschoten de stad zonder enige onderbreking”, vertelt Tomaszewski. “Water- en voedselbevoorradingen en gas- en elektriciteitsvoorzieningen werden opzettelijk getroffen; zo probeerden de Russische troepen de mensen van hun eerste levensbehoeften af te snijden.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De priester deed zijn ooggetuigenverslag op 18 maart bij een digitale persconferentie van de internationale tak van Kerk in Nood. Sinds 2011 is hij pastoor van een parochie in Marioepol waartoe zowel Oekraïners als Russen behoren. De uittocht van katholieken uit de stad begon al in 2014, toen gevechten uitbraken met door Moskou gesteunde separatisten in de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk, op een steenworp afstand van Marioepol.

Burgers als doelwit

Volgens Tomaszewski maakten de Russische troepen tijdens de huidige belegering van Marioepol al vanaf het begin burgers tot doelwit van beschietingen. De “wreedheden tegen de onschuldige bevolking” zijn de afgelopen weken geïntensiveerd als vergelding voor het Oekraïense verzet, denkt hij. Zelf zag hij hoe drie vrouwen door een artilleriegranaat omkwamen terwijl ze drinkwater zochten.

image
Op 9 maart werd een kraamkliniek in Marioepol gebombardeerd door Russische troepen. Op dat moment waren er zwangere vrouwen en kinderen aanwezig in het ziekenhuis. Foto: CNS Photo - Nationale Politie van Oekraïne via Reuters

De Russische strijdkrachten worden beschuldigd van het bombarderen van een kraamkliniek op 9 maart en een theater waar burgers schuilden op 16 maart, alsmede van het beschieten van een zwembadcomplex waar vrouwen en kinderen waren ondergebracht en een konvooi auto’s dat burgers evacueerde. Hoewel de gebeurtenissen op video zijn vastgelegd, hebben de Russen de beweringen ontkend.

‘Als door God gezonden’

Bij hun vlucht besloten Tomaszewski een andere priester geen waardevolle voorwerpen uit hun kerk mee te nemen uit angst om beroofd te worden, vertelt hij. Onderweg zag hij naast mensen “die zich als wilde dieren gedroegen”, ook talloze met de grond gelijkgemaakte flatgebouwen en uitgebrande tanks.

Op weg naar de stad Zaporizja kwam hij terecht in een lange rij auto’s die klem stond bij een controlepost van pro-Russische separatisten. Omdat de militairen alleen vrouwen en kinderen lieten passeren, vreesde hij te worden neergeschoten. “Sommige gezinnen hadden al geen benzine meer. Ik zag vrouwen die de soldaten op hun knieën smeekten om hun mannen te laten gaan, zonder dat de militairen een strobreed toegaven.”

“Uren later, als door God gezonden, kwam er een dorpeling aan die aanbood ons op te vangen zodat we niet zouden doodvriezen in de auto”, vertelt Tomaszewski. “Hoewel sommige mensen aanvankelijk huiverig waren om hem te volgen, waren hij en anderen erg aardig en gaven ons zelfs warme bedden.”

Verschroeide aarde

Tomaszewski legt uit dat de meeste katholieke priesters en religieuzen bij hun gemeenschappen willen blijven, maar dat de door Russische troepen gebruikte tactiek van de verschroeide aarde sommigen heeft gedwongen om te vluchten bij gebrek aan levensmiddelen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De priester weet niet hoeveel katholieken in Marioepol zijn gedood of gewond. Wel stelt hij dat de oorlog een “enorme kloof” heeft veroorzaakt tussen Oekraïners en Russen die voorheen vreedzaam samenleefden.

“Geen beelden, foto’s of video’s kunnen ooit weergeven hoe het is om in deze oorlog verwikkeld te zijn. Onze Kerk zal echter altijd bij de mensen zijn en het gezicht van Christus laten zien”, zegt Tomaszewski.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.