<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Oekraïens aartsbisdom hekelt ‘bolsjewistische methoden’ Russische bezetter: ‘Laat onze priesters vrij’

Catholic News Service 29 november 2022
image
Ongedateerde foto's van de gearresteerde priesters Bohdan Geleta (links) en Ivan Levitsky. Foto: CNS/Oekraïens-katholieke Kerk

Het Oekraïense katholieke aartsbisdom Donetsk eist de vrijlating van twee priesters die naar eigen zeggen onrechtmatig zijn gearresteerd in de door Rusland bezette stad Berdjansk.

Volgens een verklaring van het aartsbisdom werden Ivan Levitsky, een priestermonnik en rector van de Geboortekerk van de Allerheiligste Theotokos, en Bohdan Geleta, een andere priester die in de kerk werkt, op 16 november door Russische troepen gearresteerd. De volgende dag werd de kerk doorzocht door soldaten. De familieleden van de priesters weten nog steeds niet waarom de twee mannen werden gearresteerd of waar ze nu zijn.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Wij eisen de spoedige vrijlating van onze priesters, en dat zij ongehinderd hun legitieme diensten kunnen verlenen ten behoeve van het geestelijk welzijn van de gelovigen van Berdjansk”, aldus de verklaring van het aartsbisdom in het zuidoosten van het land.

‘Subversieve activiteiten’

Russische media meldden dat de priesters werden aangehouden omdat in de kerk en pastorie explosieven waren aangetroffen en plannen voor “subversieve” activiteiten tegen de Russische troepen.

In de verklaring van het aartsbisdom wordt echter opgemerkt dat de priesters al in hechtenis waren toen de huiszoeking werd uitgevoerd, zodat zij “geen verantwoordelijkheid kunnen dragen voor de wapens en munitie die naar verluidt in (de gebouwen) zijn gevonden. Dit is duidelijk laster en een valse beschuldiging.”

‘Bolsjewistische methoden’

Volgens het aartsbisdom getuigt dit voorval “van de intentie om verdere terreur te gebruiken” tegen de gevangen priesters, en bewijst het ook dat de Russische bezetter in Oekraïne “opereert volgens de methoden van de bolsjewistische speciale diensten”.

Eerder in de oorlog werd in Melitopol een 74-jarige orthodoxe priester uit zijn huis gezet. In april arresteerden Russische troepen de voorzitter van de raad van de Duitse protestantse gemeenschap in Berdjansk.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.