fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Oekraïense kerkleiders willen lichamen gesneuvelde Russen thuisbrengen

Luuk van den Einden 3 maart 2022
image
Grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek van de Grieks-katholieke Kerk in Moskou wil de lichamen van gesneuvelde Russische soldaten terug naar hun families brengen. Foto uit 2018. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Oekraïense kerkleiders hebben aangeboden om gesneuvelde Russische soldaten te repatriëren naar Rusland. Volgens de katholieke bisschoppen van dat land heersen “woede en rouw” onder hun gelovigen vanwege de invasie.

Grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek, hoofd van de met Rome geünieerde Grieks-katholieke Kerk en de orthodoxe metropoliet Epifanij hebben aan de families van gesneuvelde Russische soldaten aangeboden om te helpen met de repatriëring van de lichamen van deze militairen.

Families in het ongewisse

De twee kerkleiders zijn van plan om een meldpunt op te richten waar familieleden van Russische soldaten met hulpvragen terecht kunnen. “Als iemand uit Rusland het contact heeft verloren met zijn kinderen of echtgenoot die naar Oekraïne zijn gestuurd, kunnen ze een telefoonnummer bellen”, schrijft Sjevtsjoek in de aankondiging. “Wij zullen ons inspannen om de lichamen te vinden en terug naar de families te brengen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De families van Russische soldaten lijken volledig in het ongewisse te zijn over het lot van de militairen. Het Britse dagblad The Guardian meldt dat het Russische Comité voor de Moeders van Soldaten overspoeld wordt door vragen van bezorgde familieleden. De regering laat nauwelijks iets los over de soldaten; families werden voor de invasie niet eens op de hoogte gesteld van een militaire operatie, schrijft The Guardian.

Integere hulp

Aan de andere kant van de grens zijn Russische katholieken “in rouw, woedend en verbluft” door de invasie van Oekraïne. Dat meldt Kirill Gorbunov, woordvoerder van de Russische bisschoppenconferentie. “Sommige katholieken doen alsof niets van dit hun aangaat, anderen zoeken elkaar op voor wederzijdse hulp.” Zo blijken bepaalde discussiegroepen die voor de synodaliteitssynode gevormd zijn nu als steungroepen te fungeren.

“Het is overduidelijk dat deze situatie ernstige gevolgen voor het welzijn van Russische burgers zal hebben. We moeten omkijken naar de meest kwetsbare mensen – ouderen, zieken en armen – en als priesters raad bieden”, zegt Gorbunov. “We moeten mensen helpen op een integere manier.”

Missen voor rechtvaardigheid

Vorige week donderdag meldde de vijfkoppige bisschoppenconferentie van Rusland “diep geschokt” te zijn over het uitbreken van een oorlog “ondanks verregaande pogingen tot verzoening.” De bisschoppen spraken ook uit de oproep van paus Franciscus om op Aswoensdag “te vasten en te bidden voor het behoud van menselijk leven” te ondersteunen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Deze confrontatie zorgt voor dood en vernietiging en bedreigt de veiligheid van de hele wereld”, aldus de bisschoppen. Ook vroegen ze hun priesters om Missen op te dragen “voor het behoud van vrede en rechtvaardigheid” en riepen ze alle christenen op om “leugens en haat te weerstaan en een bron van verzoening te zijn.”

Bronnen: Vatican News, Catholic News Service, The Guardian, Kerknet