fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Oekraïense officier schrijft paus vanuit ‘hel op aarde’ Marioepol

Selinde van Dijk-Kroesbergen 20 april 2022
image
Majoor Serhiy Volyna toont de brief die hij aan paus Franciscus schreef. Hierin smeekt Volyna de paus om de inwoners van Marioepol te redden. Foto: CNS Photo - Ukrainska Pravda

Een Oekraïense officier heeft paus Franciscus op Tweede Paasdag in een brief om hulp gesmeekt. “Gebed alleen” is niet genoeg meer om het volk te redden, schrijft majoor Serhiy Volyna.

Volyna schreef de brief vanuit de zwaar belegerde stad Marioepol. Hij hoopt dat de paus Oekraïense levens kan redden uit “satanische handen”. “Vertel de wereld de waarheid”, smeekt hij. “Evacueer mensen en red hun leven uit de handen van de Satan die alles wil verbranden wat leeft.”

De Oekraïense online krant Ukrainiska Pravda publiceerde de brief samen met een foto van de majoor die het schrijven toont.

Hel op aarde

De zuidoostelijke Oekraïnse stad Marioepol wordt al sinds 1 maart belegerd. Russische troepen bombardeerden verschillende burgerdoelen, waaronder een kinder- en kraamkliniek en een theater waar honderden burgers schuilden voor aanvallen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volyna zei dat hij niet de tijd heeft om “alle verschrikkingen te beschrijven die ik hier elke dag zie”, met vrouwen, kinderen en pasgeboren baby’s die dagelijks onder vuur liggen en die lijden aan honger en kou. Ze leven in schuilkelders en willen nog steeds niet naar buiten, omdat schuilen hun grootste kans op overleven is.

image
Een man trekt een kar met hout voort in de Oekraïense havenstad Marioepol. Foto: CNS - Alexander Ermochenko, Reuters

Elke dag sterven er mensen omdat er geen medicijnen, geen water en geen eten zijn, schrijft de majoor. Hij denkt dat de paus nog nooit zoiets heeft gezien: “Dit is precies hoe de hel op aarde eruitziet.”

‘Licht overwint altijd’

Na de aanval op het theater hebben de inwoners volgens Volyna het vertrouwen in de “Russische indringers” volledig verloren. Hij hoopt dat de paus tussenbeide wil komen.

“Ik ben geen katholiek, ik ben orthodox”, schrijft Volyna. “Ik geloof in God en weet dat licht altijd de duisternis overwint.”

Bemiddeling Heilige Stoel

Sinds de Russische invasie van Oekraïne die op 24 februari begon, heeft de paus de oorlog gemiddeld vier keer per week aan de kaak gesteld.

Kardinaal Pietro Parolin – de topdiplomaat van het Vaticaan – heeft gezegd dat de Heilige Stoel klaar is om te helpen bemiddelen als beide partijen daarmee instemmen. Oekraïne heeft het aanbod verwelkomd. Tot dusver heeft Rusland gezwegen over het voorstel.

image
Staalfabriek Azovstal bij Marioepol op 19 april 2022. Foto: CNS - Gemeenteraad Marioepol, Reuters

‘De stad is verwoest’

Vanochtend plaatste Volyna ook een oproep op Facebook die gericht was aan alle wereldleiders. Vanuit de door de Russen omsingelde staalfabriek van Azovstal vraagt hij de leiders om de Oekraïense soldaten weg te halen uit Marioepol en hen in veiligheid te brengen.

“De stad is verwoest. Wij verdedigen nog slechts één punt, waar zich naast de militairen ook burgers bevinden die het slachtoffer zijn geworden van deze oorlog”, aldus Volyna. Vertrouwen in een humanitaire corridor heeft hij niet.

Bron: Crux en Washington Post

https://www.kn.nl/donaties/