fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Oekraïense vrouwen smeken paus: ‘Help onze echtgenoten in de Azovstal-fabriek te redden’

Cindy Wooden - Catholic News Service 12 mei 2022
image
Kateryna Prokopenko en Yulya Fedosiuk vroegen de paus woensdag om hulp bij een evacuatie van hun echtgenoten en andere militairen uit de Azovstal-staalfabriek in Marioepol verblijven. Foto: CNS - Vatican Media

Twee echtgenotes van Oekraïense militairen die nog steeds vastzitten in de Azovstal-staalfabriek in Marioepol hadden woensdag een ontmoeting met paus Franciscus. Ze vroegen hem na zijn wekelijkse audiëntie om naar Oekraïne te komen en om met de Russische president Poetin te praten.

Eén van hen omschreef de ontmoeting met de paus als “hartverheffend”.

Klaar voor evacuatie

Kateryna Prokopenko en Yulya Fedosiuk zijn beiden getrouwd met een lid van het omstreden Azov-bataljon. De vrouwen hebben bijna voortdurend contact met de vrouwen van ongeveer vijfhonderd andere soldaten die in de staalfabriek vastzitten. Volgens schattingen houden zich in totaal zo’n tweeduizend soldaten schuil in de belegerde fabriek in Marioepol.

“We hopen dat deze ontmoeting ons een kans geeft om hun levens te redden”, zei Prokopenko na de ontmoeting met de paus. “Onze soldaten staan klaar om naar een derde land te worden geëvacueerd.”

‘Hij hield onze handen vast’

Lang niet alle soldaten hebben de strijd overleefd. De lichamen van de gesneuvelden moeten nog worden geborgen en begraven. De vrouwen van gestorven soldaten smeken om internationale hulp zodat ze hun echtgenoten een christelijke begrafenis kunnen geven, zei Fedosiuk.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ze zei dat ze de paus hadden verteld dat naar schatting zevenhonderd soldaten in de staalfabriek gewond zijn geraakt; “Ze hebben gangreen, amputaties; hun vlees is aan het rotten.” De vrouwen vroegen de paus om naar Oekraïne te komen en om Poetin te overtuigen de militairen te laten gaan.

De paus antwoordde volgens Fedosiuk dat hij voor hen bidt en er alles aan zal doen om aan te dringen op de volledige evacuatie van de fabriek. Tijdens het gesprek met de paus “hield hij onze handen vast”.

Erbarmelijke situatie

Prokopenko vertelde dat ze de avond voor de ontmoeting met de paus met haar man had gesproken. Ze hadden elkaar verteld dat ze van elkaar houden. Ook had ze hem beloofd er alles aan te doen om de levens te redden.

image
Na afloop van hun ontmoeting met de paus stonden de Oekraïense vrouwen de pers te woord op het Sint-Pietersplein. Foto: CNS - Cindy Wooden

Ze schetste voor verslaggevers de erbarmelijke situatie in de fabriek: voedsel, water en medische voorraden zijn schaars. Een Russische bom vernietigde de medische kliniek, waarbij veel soldaten omkwamen en de dood van anderen versneld werd.

Fedosiuk voegde hieraan toe dat haar man haar om informatie had gevraagd over hoe je zo lang mogelijk zonder water kunt leven.

Derde land

Een evacuatie naar een derde land is essentieel, aldus Prokopenko. Geen van de soldaten zal zich overgeven aan de Russische troepen. De kans om te worden doodgeschoten, gemarteld of naar “een concentratiekamp in Rusland” te worden gebracht is volgens hen te groot.

https://www.kn.nl/donaties/

Wat nodig is, zei ze, is “een sterke diplomatieke coalitie die Poetin zal dwingen hen te laten gaan” naar een derde land.

Ze zeiden dat ze hun echtgenoten indien mogelijk zullen volgen naar een derde land, “en dan hopen we natuurlijk naar Kiev te gaan, want dat is ons land”, zei Prokopenko. “We willen geen vluchtelingen zijn; we willen gewoon in ons land wonen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.