<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Oekraïne ratificeert Istanbul-conventie: Kerken vrezen voor ‘genderideologie en genderdysforie’

KN Redactie 2 augustus 2022
image
Deelnemers aan een optocht voor inclusiviteit die georganiseerd werd door de LGBT+ gemeenschap in Kiev op 19 september 2021. Oekraïense kerken zijn tegen de ratificatie van de Instanbul-conventie die volgens hen op sommige punten genderideologie en genderdysforie promoot. Foto: CNS - Valentyn Ogirenko, Reuters

Oekraïense kerken hebben kritiek geuit op de ratificatie door de regering van hun land van een verdrag van de Raad van Europa over de bestrijding van geweld tegen vrouwen. Ze waarschuwen voor het opleggen een “genderideologie”.

“We zien meer kwaad dan potentieel goed in deze overeenkomst, en we moedigen alle gelovigen aan om het af te keuren”, zei de rooms-katholieke bisschop Vitalii Kryvytskyi van Kiev-Zhytomyr.

Turbomodus

“De kwestie van ratificatie werd tijdens de oorlog in ‘turbomodus’ gesteld, zonder publiek debat”, verklaarde de bisschop. Volgens hem werd er “manipulatief benadrukt” dat verdere Europese integratie van Oekraïne ervan afhing. Maar nergens in de voorwaarden die de Europese Unie stelt voor het lidmaatschap van Oekraïne wordt dit verdrag genoemd, zo stelt Kryvytskyi.

Eind juli publiceerde het katholieke persbureau Credo de verklaring van bisschop Kryvytskyi nadat Oekraïne het ‘Verdrag inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld’ op 18 juli had geratificeerd. Het verdrag, ook wel bekend als de ‘Istanbul-conventie’, werd in 2011 in Istanbul aangenomen.

Veroordeling

Bisschop Kryvytskyi zei dat de conventie al “spanning in de samenleving had veroorzaakt”. Hij drong er bij de Oekraïners op aan zich ertegen te verzetten, ondanks de huidige oorlogsomstandigheden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Orthodoxe, protestantse, joodse en moslimleiders veroordeelden ook de aanvaarding van de conventie en zeiden dat het “gevaren van genderideologie” met zich meebracht door “seksuele relaties van hetzelfde geslacht te populariseren en gevallen van genderdysforie onder kinderen en jongeren te verspreiden”.

‘Ideologisch concept’

“Naast normen die gericht zijn op het bestrijden van huiselijk geweld, introduceert dit document ‘gender’ als een ideologisch concept van menselijke zelfidentificatie – de religieuze gemeenschappen in Oekraïne kunnen het hier niet mee eens zijn”, zei de Geestelijke Raad van Christenen in Odessa in een oproep op 25 juli aan Zelensky.

“De ratificatie ervan zal publieke protesten, ontevredenheid en kritiek op het Oekraïense leiderschap uitlokken, juist op het moment dat het nodig is om samen te werken in de strijd tegen de Russische agressor.”

Ratificatie

Het Verdrag van Istanbul creëert ’s werelds eerste wettelijke kader voor het terugdringen van seksueel geweld, gedwongen huwelijken en genitale verminking van vrouwen. Het is ondertekend door alle 47 lidstaten van de Raad van Europa, behalve Rusland en Azerbeidzjan.

https://www.kn.nl/donaties/

Om het verdrag daadwerkelijk in werking te laten treden, moeten landen het eerst nog ratificeren. In veel gevallen leggen ze het voor aan het nationale parlement, soms wordt er een volksreferendum gehouden.

In dit geval ratificeerden 36 landen de conventie, waaronder het traditioneel katholieke Italië, Malta, Polen en Spanje.

Bezwaar

Acht staten, waaronder Bulgarije, Hongarije en Slowakije, hebben de ratificatie echter geweigerd. Zij hebben bezwaar tegen artikel 3, dat gender definieert als een sociale en culturele constructie en vrezen dat sommige clausules het traditionele huwelijk en het recht op godsdienstvrijheid in gevaar kunnen brengen.

18 november 2015 ratificeerde Nederland de Istanbul-conventie, die op 1 maart 2016 voor Nederland in werking trad. Frankrijk en Duitsland behoorden tot de 34 lidstaten die formeel voorbehoud maakten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.