<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Patriarch Kirill verontwaardigd over uitzetting Oekraïens-orthodoxe Kerk uit Holenklooster

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 maart 2023
image
Patriarch Kirill van Moskou. Foto: CNS - Maxim Shemetov, Reuters

Om de invloed van Rusland op de Oekraïens-orthodoxe Kerk verder tegen te gaan, mag het hoofdkantoor van deze Kerk niet meer in het beroemde Holenklooster van Kiev zetelen. Dit besluit haalde de woede van patriarch Kirill op de hals, die onder andere paus Franciscus vraagt in te grijpen.

De Oekraïens-orthodoxe Kerk viel tot voor kort onder de leiding van patriarch Kirill van Moskou. In mei vorig jaar verbrak de aan Moskou ondergeschikte tak van de orthodoxie formeel de banden met de Russisch-orthodoxe Kerk vanwege diens steun aan de Russische invasie van Oekraïne.

‘Politieke heksenjacht’

Sinds oktober heeft de veiligheidsdienst van Oekraïne regelmatig huiszoekingen uitgevoerd in Oekraïens-orthodoxe kerken. Het gevolg hiervan waren sancties aan bisschoppen en er werden tegen tientallen geestelijken strafzaken geopend.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De Oekraïense autoriteiten zeiden dat ze pro-Russische lectuur hadden gevonden in en bij verschillende kerken en dat Russische burgers er werden gehuisvest. De Oekraïens-orthodoxe Kerk ontkent echter deze beschuldigingen. De Kerk zegt de banden met Rusland en het patriarchaat van Moskou te hebben verbroken en het slachtoffer te zijn van een politieke heksenjacht.

Schending van de rechten

Persbureau Reuters meldt dat patriarch Kirill zaterdag internationale organisaties en verschillende religieuze leiders opriep om “alles in het werk te stellen om de gedwongen sluiting van het klooster te voorkomen”. Volgens hem zal het leiden tot “een schending van de rechten van miljoenen Oekraïense gelovigen”.

image
Het Holenklooster van Kiev of Kiev-Petsjersk Lavra. Foto: Falin - Wikimedia Commons

Kirill richtte zijn oproep onder andere tot paus Franciscus, aartsbisschop Justin Welby van Canterbury, de koptische paus Tawadros, evenals VN-secretaris-generaal António Guterres en VN-commissaris voor de mensenrechten Volker Türk.

Belangrijk centrum

Het Oekraïense ministerie van Cultuur zegt dat de Oekraïens-orthodoxe Kerk tot 29 maart de tijd heeft om het 980 jaar oude kloostercomplex te verlaten. Het ministerie zegt in een verklaring dat uit onderzoek blijkt dat de Oekraïens-orthodoxe Kerk “de voorwaarden van de overeenkomst met betrekking tot het gebruik van staatseigendommen had geschonden”. De verklaring geeft geen verdere details.

https://www.kn.nl/donaties/

Het klooster fungeert als een belangrijk centrum van het oosters-orthodoxe christendom in Oost-Europa. De meeste Oekraïens-orthodoxe gelovigen behoren overigens tot een aparte tak van het geloof, de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, die vier jaar geleden werd gevormd door stromingen te verenigen die onafhankelijk waren van het gezag van Moskou.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.