Paus Franciscus zal in september de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill ontmoeten in Kazachstan. Dat zal tijdens een interreligieuze bijeenkomst zijn, die ze allebei zullen bijwonen.
De paus zei dit in een interview dat maandag op Univision, een Amerikaans Spaanstalig televisienetwerk, werd uitgezonden.
De interreligieuze bijeenkomst – het Congres van Wereld- en Traditionele Religies – zal op 14 en 15 september in de hoofdstad Nur-Sultan plaatsvinden.
Ondanks hun tegengestelde opvattingen over de Russische invasie van Oekraïne, vertelde de paus aan Univision dat hij “een goede relatie” heeft met de Russische patriarch.
Volgens de paus wordt het standpunt van de patriarch “op de een of andere manier bepaald door zijn vaderland; wat niet wil zeggen dat hij een onfatsoenlijke man is. Nee, God kent de morele verantwoordelijkheden van elke persoon in het diepst van hun hart.”
Al tijden wordt er gesproken over een ontmoeting tussen de paus en de patriarch. Op 15 juni zou er nog een ontmoeting in Jeruzalem zijn. Dit ging om diplomatieke redenen niet door. In maart hadden de twee leiders nog wel een videogesprek.
De paus gaf ook commentaar op het abrupte ontslag van metropoliet Hilarion als hoofd externe betrekkingen van de Russisch-orthodoxe Kerk. Deze werd in juni overgeplaatst naar Hongarije, waar hij als metropoliet van Boedapest het Hongaarse bisdom van de Russisch-orthodoxe Kerk gaat leiden. Algemeen wordt aangenomen dat Hilarions standpunt over de oorlog hier aanleiding toe was.
“Het is duidelijk dat de oorlog een grote impact heeft gehad op de Russische Kerk”, zei Franciscus hierover in het interview. Het vertrek van Hilarion laat zien dat er een “soort probleem” is. De paus benadrukte dat hij er geen waardeoordeel over had.
Verder vertelde de paus dat kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris van het Vaticaan, contact had opgenomen met de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, om de mogelijkheid van een pauselijke reis naar Moskou te bespreken.
De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, had dit gebaar gewaardeerd en zou ”het in gedachten houden”, zei de paus.
Echter, Peskov ontkende in een gesprek met journalisten op 6 juli dat er over een dergelijk bezoek werd gesproken.
Wel of niet naar Moskou, de paus gaat sowieso naar Kiev. Maar ook hierover kon de paus niets definitiefs bevestigen. “Ik zal zeker gaan. Hopelijk binnenkort”, aldus Franciscus.