Na het Angelus heeft paus Franciscus gisteren opnieuw in felle bewoordingen de strijd in Oekraïne veroordeeld. Ook heeft hij een door hemzelf gezegende ambulance aan de Oekraïense stad Lviv geschonken.
In een toespraak tot zo’n 30.000 mensen die zich zondag verzamelden op het Sint-Pietersplein, zei de paus dat er meer dan een maand was verstreken sinds “het begin van deze wrede en zinloze oorlog die, zoals elke oorlog, een nederlaag betekent voor iedereen, voor elkeen van ons.”
“We moeten oorlog afwijzen; een plaats van dood waar vaders en moeders hun kinderen begraven, waar mannen hun broers en zussen vermoorden zonder ze zelfs maar te hebben gezien, waar de machtigen beslissen en de armen sterven”, zei hij.
Volgens berichten zijn de helft van alle kinderen in Oekraïne ontheemd als gevolg van de invasie. Hierdoor wordt de toekomst verwoest, zei de paus, en “dramatische trauma’s worden veroorzaakt bij de kleinsten en meest onschuldigen onder ons. Dit is de beestachtigheid van oorlog – een barbaarse en heiligschennende daad!”
We mogen niet wennen aan oorlog, vervolgde de paus, alsof het iets onvermijdelijks is. “Laat de mensheid, geconfronteerd met het gevaar van zelfvernietiging, begrijpen dat het moment is gekomen om oorlog af te schaffen, om oorlog uit de geschiedenis van de mensheid te wissen voordat oorlog de mensheid uit de geschiedenis wist.”
“Ik smeek elke politieke leider om hierover na te denken, om zich hiervoor in te zetten! En kijk naar het gehavende Oekraïne om te begrijpen hoe elke dag van oorlog de situatie voor iedereen verslechtert”, zei de paus.
Een dag eerder – zaterdag 26 maart – zond de paus kardinaal Konrad Krajewski uit op diens tweede reis naar de Oekraïense regio. De pauselijke aalmoezenier brengt een door de paus geschonken en gezegende ambulance naar de Oekraïense stad Lviv om de lokale bevolking daar te helpen.
Kardinaal Krajewski was zaterdagochtend net terug van een bezoek aan het Mariaheiligdom van Fatima, waar hij vrijdagmiddag de akte van toewijding aan het Onbevlekt Hart van Maria van de mensheid voorzat, en in het bijzonder van de volkeren van Rusland en Oekraïne.
“Alle mensen reciteerden het gebed van de paus met mij”, vertelde de pauselijke aalmoezenier aan Vatican Media. Er klonk volgens hem “een schreeuw om vrede” uit Fatima. Hij voegde eraan toe dat “met geloof de oorlog kan stoppen, en met al mijn geloof ga ik naar Oekraïne om de concrete gevolgen van de akte van toewijding aan Maria te ervaren.”
Paus Franciscus had tot het gebed van toewijding opgeroepen. Over de hele wereld, ook in Nederland, baden gelovigen mee.
“Laten we onvermoeibaar blijven bidden tot de Koningin van de Vrede”, zei de paus zondag, waarna hij iedereen bedankte voor de “enorme en intense deelname” aan het gebed. De paus bracht zijn pleidooi ook op sociale media en gebruikte zijn Engelstalige Twitter-account om zijn opmerkingen in het Engels, Russisch en Oekraïens te plaatsen voor zijn bijna 19 miljoen volgers daar.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.