<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Paus steunt VN-oproep tot wapenstilstand in Oekraïne

Carol Glatz - CNS 22 april 2022
image
Een begrafenis in de Oekraïense plaats Novoyavorivsk na de inslag van een Russische raket. Foto: CNS - Pavlo Palamarchuk, Reuters

Tot het paasbestand waartoe paus Franciscus op Palmpasen opriep, kwam het afgelopen weekend in Oekraïne niet. Woensdag riep het hoofd van de Verenigde Naties op om tijdens het Pasen van de orthodoxen de wapens neer te leggen. Het Vaticaan steunt deze oproep.

Tegenover verslaggevers vroeg VN-secretaris-generaal António Guterres woensdag in New York om een vierdaagse “humanitaire pauze” in de Goede Week van de orthodoxen. Paaszondag valt volgens de Juliaanse kalender, die de meeste christenen in Oekraïne en Rusland gebruiken, in het komende weekend.

Hiermee herhaalde Guterres in feite de oproep van de paus en andere Europese katholieke en protestantse leiders tot een paasbestand.

Hulp

Het staakt-het-vuren zou de opening van een reeks humanitaire corridors mogelijk maken, aldus Guterres. Dit zou moeten gebeuren in samenwerking met het Internationale Comité van het Rode Kruis. Burgers zouden in veiligheid gebracht kunnen worden en mensen in de zwaarst getroffen gebieden zoals Marioepol, Cherson, Donetsk en Loehansk zouden hulp kunnen krijgen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De Verenigde Naties zijn bereid om in deze periode humanitaire hulpkonvooien naar deze locaties te sturen”, zei hij. “We dienen gedetailleerde plannen in bij de partijen.”

Roep om vrede

In een schriftelijke verklaring zei het Vaticaan donderdag: “De Heilige Stoel en de Heilige Vader sluiten zich aan bij de oproep van António Guterres.” Ook aartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek van Kiev-Halych, de belangrijkste aartsbisschop van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk, riep op tot een paasbestand.

“In het bewustzijn dat niets voor God onmogelijk is, roepen ze de Heer aan om te vragen dat de bevolking die vastzit in oorlogsgebieden wordt geëvacueerd en dat de vrede snel wordt hersteld”, aldus het Vaticaanse communiqué.

De paus en de Heilige Stoel vragen ook de wereldleiders “te luisteren naar de roep om vrede van het volk”.

Paasbestand

Paus Franciscus riep op 10 april voor het eerst op tot een wapenstilstand tijdens zijn angelus-toespraak in het Vaticaan.

“Maar niet om meer wapens te leveren en de strijd weer op te pakken — nee! — een wapenstilstand die zal leiden tot vrede, door echte onderhandelingen die zelfs bereid zijn tot enige opoffering voor het welzijn van de mensen. Welke overwinning is er eigenlijk in het planten van een vlag op een puinhoop?”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.