<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Paus: ‘Vier kerst wat soberder en geef wat je bespaart aan het lijdende Oekraïne’

Peter Doorakkers 16 december 2022
image
De Oekraïense Mykola Melenets troost zijn moeder Nina tijdens de begrafenis van hun broer en zoon Oleksandr. Foto: CNS - Clodagh Kilcoyne, Reuters

Vier Kerstmis dit jaar soberder en doneer wat je zo uitspaart aan de mensen in Oekraïne “die zozeer lijden”: die oproep deed paus Franciscus woensdag. KN-Romecorrespondent Salvatore Cernuzio zag dat leed met eigen ogen: hij reisde onlangs door Oekraïne en beschrijft zijn ervaringen in KN van vandaag.

Bij zijn algemene audiëntie vroeg de paus zijn toehoorders woensdag om hun nabijheid tot de lijdende Oekraïners uit te drukken. Hij vroeg om volhardend en vurig gebed én praktische steun aan mensen die lijden onder honger en kou.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De paus wees op het komende kerstfeest: “Het is prachtig Kerstmis te vieren en feesten te hebben, maar laten we het niveau van de kerstuitgaven wat verlagen; laten we een eenvoudiger Kerstmis hebben met meer bescheiden cadeaus. Laten we wat we besparen naar het volk van Oekraïne sturen, dat zo veel lijdt.”

Massagraven in een bos

In Katholiek Nieuwsblad van vandaag beschrijft Romecorrespondent Salvatore Cernuzio dat leed uit de eerste hand. Hij bezocht Oekraïne onlangs. “Ik ben over het puin gelopen van een gebouw dat door een Russische raket werd verwoest”, schrijft hij. “Ik heb met eigen ogen kuilen gezien in een bos waar 474 mensen, burgers en soldaten, tot twee maanden geleden begraven lagen.”

“Wellicht wordt de situatie alleen goed samengevat door een oude dame die ons bezig ziet en uitroept: 'Zeg tegen iedereen: oorlog is klote.'”
- KN-correspondent Salvatore Cernuzio

Volgens Cernuzio schieten “woorden tekort om de situatie hier te beschrijven. Wellicht wordt die alleen goed samengevat door een oude dame die ons op straat bezig ziet met onze camera’s en smartphones en uitroept: ‘Zeg tegen iedereen: oorlog is klote.’”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Ik heb de muren aangeraakt van een oud politiebureau – ze waren met eierdozen bedekt om het geschreeuw van gemartelde gevangenen te dempen. Ik heb de geur geroken van een schuilkelder vol rioolwater en schimmel. Ik heb gesproken met vluchtelingen die zagen hoe hun huizen werden verwoest en hoe familieleden werden gedood door bommen.”

“Ik heb, kortom, rondgereisd door een Oekraïne in oorlog”, en dat “was een ervaring die ik niet snel zal vergeten”.

Lees de uitgebreide reportage van Salvatore Cernuzio in Katholiek Nieuwsblad van deze week.

Gratis kennismaken met KN?

De reportage van Salvatore Cernuzio staat in Katholiek Nieuwsblad nr. 50. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.