<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Paus vraagt bisschoppen wereldwijd om zich aan te sluiten bij vredesgebed

Anton de Wit 18 maart 2022
image
Archieffoto: paus Franciscus bidt in Rome bij het originele beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima, op 12 oktober 2013. Een kopie van dit beeld is inmiddels in Oekraïne aangekomen. Foto: CNS photo - Paul Haring

Paus Franciscus heeft bisschoppen en priesters over de hele wereld gevraagd om samen met hem op 25 maart te bidden voor de vrede, en Oekraïne en Rusland toe te wijden aan het Onbevlekt Hart van Maria.

Dat heeft de Vaticaanse persdienst vandaag bekend gemaakt. Eerder deze week werd al bekend dat de paus een boeteviering zou houden in de Sint-Pieterbasiliek op het hoogfeest van Maria Boodschap (25 maart), waarbij hij ook het gebed zal uitspreken van toewijding aan het Onbevlekt Hart van Maria.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Op hetzelfde moment zal de pauselijke aalmoezenier kardinaal Konrad Krajewski een soortgelijke gebedsviering houden in het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima in Portugal.

Speciale band

Het Portugese bedevaartsoord heeft een speciale band met Rusland: in 1917 verscheen Maria er aan drie herderskinderen, en vroeg onder meer om gebed en toewijding voor Rusland.

“Wanneer een christen eraan gewend raakt om de andere kant op te kijken, verandert hij langzaam in een heiden vermomd als christen”
- Paus Franciscus

Op 25 maart 1984 had paus Johannes Paulus II het toewijdingsgebed voor Rusland ook al eens uitgesproken. De katholieke bisschoppen van Oekraïne hadden paus Franciscus onlangs gevraagd dat nogmaals te doen.

Speciaal beeld

Nog voor de paus bisschoppen wereldwijd vroeg met hem mee te bidden, hadden diverse bisdommen in Noord-Amerika, Nieuws-Zeeland, de Filippijnen, Rusland en Oekraïne al aangekondigd speciale vieringen te organiseren om zich bij paus Franciscus aan te sluiten.

Inmiddels is er ook een speciaal beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima gearriveerd in Oekraïne – een van de dertien officiële kopieën van het beeld dat beeldhouwer José Ferreira Tedin in 1920 maakte met hulp van zuster Lucia, een van de drie kinderen aan wie Maria verscheen.

‘Hartverscheurende noodkreet’

Ook vandaag weer liet paus Franciscus zich bij meerdere gelegenheden uit over de oorlog in Oekraïne. In een boodschap aan deelnemers van een Europees congres over de katholieke sociale leer schreef hij: “De hartverscheurende noodkreet van onze Oekraïense broeders en zusters spoort ons als gemeenschap van gelovigen aan om niet alleen ernstig na te denken, maar ook met hen te huilen en iets voor hen te doen; om de smart te delen van een volk waarvan de identiteit, geschiedenis en traditie zijn verwond.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bij een conferentie in Rome over onderwijs en democratie waarschuwde de paus tegen onverschilligheid van gelovigen. “Wanneer een christen eraan gewend raakt om de andere kant op te kijken, verandert hij langzaam in een heiden vermomd als christen”, aldus de paus.

“Oorlog is altijd – altijd! – een nederlaag voor de mensheid. Altijd.”

(CNS, CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.