<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Pauselijk aalmoezenier vanuit Oekraïne: ‘Stop de onzin van de oorlog!’

Paulina Guzik - OSV News 28 juni 2024
image
Kardinaal Krajewski op de oorlogsbegraafplaats van Ternopil, Oekraïne OSV News - Dicasterie voor de Dienst van Naastenliefde

Het is zijn achtste en naar eigen zeggen meest aangrijpende bezoek aan Oekraïne. Kardinaal Konrad Krajewski, pauselijk aalmoezenier, roept de wereld op om Oekraïne zonder verder uitstel te helpen zodat de “onzin van de oorlog” stopt.

Zonder Rusland bij naam te noemen, riep hij de agressor in deze oorlog ook op tot inkeer. “Als er maar iemand op zijn knieën gaat en om vergeving vraagt, zal Jezus niet moe worden om onze zonden te vergeven.”

In alle vroegte

Kardinaal Krajewski arriveerde 25 juni in de westelijke stad Lviv, Oekraïne. In alle vroegte de volgende dag reisde hij door naar Ternopil, zo meldt hij in een spraakbericht aan OSV News.

“Ik vertrok om 4 uur ‘s ochtends naar Ternopil om de pauselijke ambulance te overhandigen, en omdat de ambulance een symbool van leven is, maakte iedereen de weg vrij en kwam ik daar heel vroeg aan”, vertelt hij.

Begraafplaats

Omdat de plaatselijke pastoor nog sliep, besloot kardinaal Krajewski een plaatselijke begraafplaats te bezoeken.

“Laat de wereld Oekraïne echt helpen en niet alleen maar meer wapens produceren”
- Kardinaal Konrad Krajewski

“Er is een sectie voor soldaten, vol met Oekraïense vlaggen. Dus begon ik te lopen tussen de graven van jonge mensen, soldaten van 20, 23, 35 jaar… Twee dagen geleden begraven, een week geleden. Ik zag er een jonge zwangere vrouw bij het graf van haar man.”

‘Hoe is het mogelijk?’

“Ik ben voor de achtste keer in Oekraïne en het schokte me gewoon. Hoe is het mogelijk dat ze twee jaar lang vechten, terwijl de hele wereld toekijkt, en dat ze nog steeds sterven? Iedereen produceert wapens, verdient geld aan die wapens en nog steeds sterven er Oekraïners.”

“Op mijn kardinaalswapen heb ik een inscriptie: ‘misericordia’, barmhartigheid. Maar ik kon die barmhartigheid vandaag op de een of andere manier niet vatten”, vervolgt Krajewski. “Ik was zo ontroerd op deze begraafplaats, bij zonsopgang, midden in Oekraïne.”

Aarzelende steun

Hij vergelijkt de hulp van westerse landen aan Oekraïne met pogingen om een kind te helpen dat verdrinkt in een meer.

https://www.kn.nl/oekraine/

“Iedereen ziet het en ze besluiten een reddingsboot te bestellen die binnen een maand wordt verscheept. Ze besluiten reddingsvesten te bestellen die over drie dagen worden geleverd. Zo ook wil men Oekraïne helpen, maar over een paar maanden; ja, we sturen gevechtsvliegtuigen, maar over een jaar.”

Heilig Hart

Later op de dag, nadenkend over het bezoek aan de begraafplaats, zegt de prefect van het Dicasterie voor de Dienst van Naastenliefde dat hij “zich realiseerde dat mijn gedachten erg werelds waren. Ik dacht: ‘Ik begin vijandig te denken tegenover vijanden’. En toen realiseerde ik me dat we in juni de Litanie voor het Heilig Hart van Jezus zingen; een hart vol barmhartigheid, liefde, vergeving. Barmhartigheid die aanstootgevend is voor de wereld van vandaag omdat het boven rechtvaardigheid staat.”

Haat tegen de veroorzakers van de oorlog is begrijpelijk maar niet christelijk, zegt kardinaal Krajewski. “Jezus’ hart is barmhartig. Hij zal alles vergeven. Zo was het ook met de onboetvaardige dief toen Jezus aan het kruis hing: ‘Vandaag zul je met mij in het paradijs zijn’”

Vrachtwagens vol generatoren

De ambulance die eerder deze week door de paus was ingezegend, werd op 26 juni overhandigd aan een ziekenhuis in de stad Zboriv. “Iedereen was zeer ontroerd om het geschenk van paus Franciscus te ontvangen.”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Kardinaal Krajewski wijst erop dat de hulp van het Vaticaan al sinds het begin van de oorlog aan de gang is. Eerder leverde het Vaticaan ook al ambulances vol medische apparatuur, en verschillende vrachtwagens vol generatoren voor als de stroom uitvalt.

‘Kwade verlangens’

“Ik ben voor de achtste keer in Oekraïne, maar deze keer komt de onzin van de oorlog het hardst bij mij binnen”, aldus kardinaal Krajewski.

“De graven die ik in Oekraïne bezocht herinnerden me eraan wat een mens kan doen die niet God op de eerste plaats zet maar zijn eigen kwade verlangens. Laat de wereld Oekraïne echt helpen en niet alleen maar meer wapens produceren.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.