fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Pauselijke aalmoezenier naar Charkov ‘om te bidden en te troosten’

Junno Arocho Esteves - CNS 13 september 2022
image
Kardinaal Konrad Krajewski tijdens een bezoek aan Oekraïense vluchtelingen in Lviv op 10 maart 2022. De kardinaal is van plan om binnenkort namens paus Franciscus de steden Odessa, Zhytomyr en Charkov te bezoeken, om zo “bij de mensen te zijn die lijden, om te bidden en te troosten”. Foto: CNS, Oekraïense katholieke Kerk

De Poolse kardinaal Konrad Krajewski, pauselijke aalmoezenier, zal binnenkort voor de vierde keer namens de paus Oekraïne bezoeken, zo maakte het Vaticaan vrijdag bekend.

Wanneer en hoe de kardinaal precies zal afreizen, laat het Vaticaan, hoogstwaarschijnlijk om veiligheidsredenen, niet weten. In een verklaring van het Dicasterie voor Diensten aan Liefdadigheid staat dat kardinaal Krajewski de steden Odessa, Zjytomyr, Charkov en andere plaatsen in Oost-Oekraïne “één dezer dagen” zal bezoeken.

Ondanks gevaren

Met het bezoek hoopt de kardinaal steun te verlenen aan “verschillende gemeenschappen van gelovigen, priesters en religieuzen, en hun bisschoppen, die ondanks de gevaren van de oorlog meer dan tweehonderd dagen op hun post blijven”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het is een stille en evangelische reis om bij de mensen te zijn die lijden, om te bidden en te troosten”, aldus het dicasterie in de verklaring. Ook zal Krajewski hulp verlenen via de Caritas-kantoren van de verschillende bisdommen.

Hulp bij geestelijke strijd

Solidariteit is belangrijk, zo benadrukt ook de bisschop van Charkov-Zaporizh, Pavlo Honcharuk (44), in een interview met Vatican News dat op 10 september werd gepubliceerd. Charkov ligt sinds het begin van de Russische invasie onder vuur. Er waren talloze bomaanslagen en duizenden mensen zijn de op één na grootste stad van Oekraïne ontvlucht. De afgelopen week begon Oekraïne een bliksemsnel tegenoffensief in de regio Charkov. Volgens het Oekraïense leger zijn hierbij weer grote delen heroverd.

Op het hoogfeest van Maria boodschap (25 maart) bad de paus, samen met alle priesters en bisschoppen wereldwijd, voor vrede en de toewijding van Oekraïne en Rusland aan het Onbevlekt Hart van Maria. Deze daad van solidariteit door de paus heeft de bevolking van Oekraïne geholpen in de voortdurende geestelijke strijd, waarvan ook sprake is tijdens de oorlog, aldus Honcharuk in het interview.

image
De paus zegent hier op 26 maart 2022 de ambulance die hij aan de stad Lviv schonk en kardinaal Krajewski eind maart afleverde. Foto: CNS - Vatican Media

De toewijding van het volk aan Onze Lieve Vrouw, vervolgt bisschop Honcharuk, is een uitnodiging aan God om bij hen te zijn op dit moment van grote moeilijkheden: “God, wees alstublieft met ons”.

Te midden van chaos

Momenten als deze, van grote moeilijkheden, bieden zelfs ook kansen, benadrukt de bisschop. Mensen krijgen de gelegenheid om God te vinden te midden van de chaos.

https://www.kn.nl/donaties/

Het hebben van een “echte relatie” met God kan leiden tot de “vrede, hoop en innerlijke kracht” die het volk van Oekraïne nodig heeft om de grote duisternis van conflicten te overwinnen, zegt bisschop Honcharuk.

Eerdere bezoeken

Kardinaal Krajewski was al drie keer eerder in Oekraïne, maar nog niet eerder in Charkov. Begin maart bezocht hij voor het eerst Oekraïne. Hij had voorafgaand nog ontmoetingen met vrijwillige hulpverleners in Polen, dichtbij de Oekraïense grens.

image
Kardinaal Krajewski bezocht op 15 april 2022 een massagraf in Oekraïne. Foto: CNS - Vatican Media

Eind maart bezocht de pauselijke aalmoezenier voor de tweede keer het land in oorlog. Hij leverde in Lviv een ambulance, geschonken en gezegend door de paus, af.

Gedurende de Goede Week verbleef hij vervolgens weer in Oekraïne, waar hij als speciaal gezant het Paastriduüm met de Oekraïners vierde. Ook bezocht hij er een massagraf bij Kiev. De ongemarkeerde graven maakten hem sprakeloos. Maar, zei hij, “Godzijdank is er geloof en is dit de Goede Week, Goede Vrijdag, waarin we ons kunnen verenigen met de persoon van Christus en met hem naar het kruis gaan.”