Een nieuw rapport roept op om de Russische Federatie aan te merken als staatssponsor van terrorisme. Het rapport stelt dat Rusland de orthodoxe Kerk inzet in een aanval op Oekraïne, waarbij andere christenen en geloofsgemeenschappen in het land worden vervolgd.
Mission Eurasia, een christelijke organisatie gevestigd in het Amerikaanse Tennessee, die zendelingen en leiders traint in dertien landen, publiceerde op 4 februari het rapport Geloof onder Russisch terreur: Analyse van de religieuze situatie in Oekraïne.
Deze publicatie volgt op eerdere rapporten over religieuze vrijheid in door Rusland bezette gebieden van Oekraïne. Dit rapport en eerdere onderzoeken van Mission Eurasia vormen samen een groeiend bewijs van het Russische gebruik van opsluiting, marteling, gevangenschap en executie, evenals verboden op specifieke religies en de inbeslagname van gebedshuizen.
Deze tactieken worden ingezet om religieuze praktijken in bezette gebieden te onderdrukken en christenen van verschillende denominaties te dwingen zich te bekeren tot de Russische orthodoxie.
De gegevens van Mission Eurasia zijn gebaseerd op ongeveer vijftig persoonlijke interviews, afgenomen tussen augustus 2023 en december 2024, met geestelijken en vertegenwoordigers van verschillende christelijke denominaties in Oekraïne. Sommige bronnen zijn geanonimiseerd om hun veiligheid te beschermen.
Het rapport stelt dat de invasie van Oekraïne door Rusland op 24 februari 2022 een voortzetting is van de aanvallen die in 2014 begonnen. Rusland heeft systematische aanvallen uitgevoerd waarbij burgerdoelen en civiele infrastructuur werden geraakt, wat een schending is van het internationaal humanitair recht.
Twee gezamenlijke rapporten van het New Lines Institute en het Raoul Wallenberg Center for Human Rights hebben deze aanvallen als genocide bestempeld.
Volgens Mission Eurasia en andere mensenrechtenorganisaties hebben Russische troepen honderden religieuze locaties beschadigd of vernietigd. Het Institute for Religious Freedom rapporteert minstens 650 getroffen locaties. Mission Eurasia meldt dat “minstens 47 Oekraïense religieuze leiders zijn gedood als gevolg van de grootschalige Russische agressie”.
Anderen zijn gevangengenomen en gemarteld, waaronder de Oekraïens-Grieks-katholieke priesters Ivan Levitsky en Bohdan Geleta, die in november 2022 door Russische troepen werden ontvoerd. Na 18 maanden gevangenschap werden de priesters, die aanzienlijk waren vermagerd en kaalgeschoren, vrijgelaten in een gevangenenruil in juni 2024.
Een andere priester, pater Oleksandr Bohomaz, werd in december 2022 met geweld gedeporteerd uit het door Rusland bezette Melitopol. In het rapport van Mission Eurasia getuigt hij dat Russische veiligheidstroepen hem onder druk zetten om de inhoud van biechten prijs te geven. “Ik maakte hen duidelijk dat de biecht een heilig sacrament is. Maar dat kon hen niets schelen”, aldus Bohomaz.
In diezelfde maand hebben Russische functionarissen de Oekraïens-Grieks-Katholieke Kerk, de Ridders van Columbus en Caritas verboden in bezette gebieden van Oekraïne.
Het rapport van Mission Eurasia benadrukt ook schendingen van de godsdienstvrijheid van Oekraïense kinderen. UNICEF meldde in mei 2024 dat bijna 2.000 kinderen zijn omgekomen sinds de Russische invasie.
Volgens het rapport zijn duizenden Oekraïense kinderen door Rusland meegenomen en onderworpen aan heropvoedingsprogramma’s. Catechetisch lesmateriaal is verboden of vernietigd, en kinderreligieuze activiteiten zijn ontmanteld door aanvallen op gebedshuizen en religieuze leiders.
Onder Russische bezetting worden openbare scholen doordrenkt met een militaristische ideologie, waarbij niet-orthodoxe religieuze minderheden en Oekraïense identiteit onder druk staan.
Mission Eurasia roept op tot verdere documentatie van Russische oorlogsmisdaden tegen geloofsleiders en gemeenschappen, evenals gecoördineerde humanitaire en psychologische hulp via religieuze netwerken in Oekraïne.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.